Varkensprijs blijft voorlopig onveranderd
‘Er gebeurt niks met de varkensprijs’, was het antwoord van de handelaren op de vraag wat gaat er gebeuren de komende week. Maar er werd een aantal keren wel erbij gezegd: ‘We gaan over 14 dagen wel omhoog.’ Dit laatste kon ook wel eens de wens zijn van een aantal varkenshandelaren, al denk ook ik zelf dat dit best wel eens kan gaan gebeuren.
Aantal slachtingen en export duidt er toch op dat het aanbod vlot aan het afnemen is
De vraag naar varkens is goed. Er wordt op verschillende slachterijen ook op zaterdag geslacht in de hoop even wat meer varkens aan de haak te krijgen of anders gezegd, de winst te verhogen. Het aanbod aan varkens is de laatste week met 10.000 vleesvarkens afgenomen tot 287.000 dieren met een geslachtgewicht van 99,1 kilogram. De export van vleesvarkens nam ook nog eens met 2.500 dieren af en dit duidt er toch op dat het aanbod vlot aan het afnemen is; ook al omdat er geen enkele reden was om varkens nog even vast te houden.Slachterijen willen de varkens heel graag hebben, maar een verhoging zit er niet is. Zeker niet als het in Nederland zou moeten beginnen.
Duitsland hield zijn prijs woensdag op onveranderd. Dat was ook de afspraak en zal dat ook woensdag aanstaande gaan doen. Op 8 november zal de eerste verandering weer plaats kunnen vinden. Het aantal slachtingen in Duitsland blijft rond de 730.000 varkens hangen. Dit is inclusief de 14.000 vleesvarkens uit Nederland . De schatting is ook dat er toch 25.000 varkens uit Denemarken zijn geïmporteerd en dat maakt dat de Duitse aantallen rond de 690.000 dieren uitkomen. De vraag naar varkens is wel goed, maar dan moet je even verder kijken dan alleen Teleporc. Hier worden voor de minimumprijs nog geen varkens verhandeld. Wel op de marktplaats van Teleporc. Hier gaan de varkens toch vaak vlot weg. De afgelopen week vonden tien partijen van 160 varkens op deze manier een koper De meeste varkens gaan voor 2,08 euro, maar de laatste partij van vrijdag bracht toch ook weer 2,12 euro op. Mijn conclusie, vlotte handel en dan is een hogere prijs op 8 november wel logisch.
In België en Denemarken gebeurde er ook niets met de varkensprijs. Frankrijk moest toch nog 5 centen in de achteruit. Spanje daalde met 2,7 centen. In Italië is de prijs altijd anders dan andere landen. Hier kon het verlies van 0,2 cent van vorige week toch weer worden bijgeschreven en staat de Intaliaanse prijs op nagenoeg de hoogste notering van dit jaar. De Boerenvarkensprijs blijft deze week op onveranderd op 2,37 euro, maar we kijken vol belangstelling uit naar de komende weken.
Wel vraag en handel, maar geen beweging in de biggenprijs
Op de biggenmarkt is het net als op de varkensmarkt. Wel vraag en handel, maar geen beweging in de prijs. De VEZG in Duitsland liet de prijs staan op 70 euro. Spanje verhoogde wekelijks met 1 euro, maar voor volgende week staat er een plus 2 euro. De Spaanse notering staat nu op 57 euro. De Boerenbiggenprijs laat zijn notering op onveranderd staan van 67 euro. Hier geldt wel: het is niet de vraag of we omhooggaan, maar wanneer dit gaat gebeuren en dit kon zomaar de komende week al zijn.
Hoe staat Vion er dan werkelijk dan voor?
Vion gaat geen slachterijen sluiten in Duitsland. Dit was het bericht van twee weken geleden. Afgelopen week komt er dan toch het bericht dat de vers-vleesafdeling eraan moet geloven. Het lijkt mij dat ze daarmee één van de meest lucratieve afdelingen afstoten. Is dit wel eigen keuze of worden ze net als bij het afstoten van Rendac gedwongen door de bank. Hoe staat Vion er dan werkelijk dan voor? Is de verkoop van Rendac dan helemaal voor niets geweest en is al dit geld allemaal alweer verdampt? Als ik lid zou zijn van de ZLTO zou ik de komende maand de onderste steen boven wil hebben en zo nodig, net als de grootste leveranciers in Denemarken bij Danish Crown hebben gedaan, een noodzakelijke reorganisatie afdwingen zodat er een gezonde slachterij komt te staan die wel kan concurreren.