Goedkeuring Duitse varkens: 99,8 procent, buitenlandse 99,7 procent
De slachtvarkens die aan de Duitse slachthuizen worden geleverd zijn, op een enkele uitzonderingen na, bijna allemaal geschikt voor menselijke consumptie. Dit blijkt uit actuele gegevens van Destatis. Uit de officiële keuringsinspectie blijkt dat van januari tot en met juni 2023 van de 21,33 miljoen geslachte vleesvarkens slechts 42.300 dieren (0,2 procent) niet geschikt voor consumptie en werden afgekeurd voor menselijke consumptie. Van de vleesvarkens die vanuit het buitenland werden aangevoerd bedroeg het afkeuringspercentage 0,3 procent.
Reden afkeuring
Met 12.920 gevallen waren abcessen in het weefsel de meest voorkomende reden om het karkas af te keuren. Dit werd gevolgd door organoleptische afwijkingen (afwijkingen die door menselijke zintuigen ogen, reuk-, smaak-, gehoor- of tastzintuigen kunnen worden vastgesteld).
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Susan Rexwinkel Agrio archief
Bron: ISN Interessengemeinschaft der Schweinehalter Deutschlands