Column: Het is wachten op een stap omhoog bij de slachterijen
Nee, deze week gaat dat niet gebeuren bij de Nederlandse slachterijen of er moet plotsklap een groot tekort aan varkens ontstaan. In Duitsland behoort een verhoging op woensdag tot de mogelijkheden.
In Duitsland beginnen de zaken te veranderen. Voor het eerst in maanden had Teleporc weer een notering
Voor Nederland gaat er weinig veranderen. De vraag naar vleesvarkens blijft goed. Wel is het aanbod bij de slachterijen met 5000 varkens gestegen en steeg ook het slachtgewicht met 0,2 kilogram. Wat wel gedaald is, is het aantal geëxporteerde vleesvarkens naar 14.000 dieren. Hiervan gingen er 190 slachtvarkens volgens de opgave naar Denemarken; al wist ik niet dat hier varkens naar toe mochten. De rest ging naar Duitsland. De prijs zal aankomende week onveranderd blijven dus laat we ook de Boerenvarkensprijs op onveranderd staan.
In Duitsland beginnen de zaken te veranderen. Voor het eerst in maanden had Teleporc weer een notering en werden alle (slechts drie) partijen verkocht voor gemiddeld 2,14 euro. Naast de Teleporc was er behoorlijk handel op de marktplaats. Op dinsdag 1 november weren 1080 vleesvarkens binnen het uur verkocht voor 2,10 euro. Daarna werd er op donderdag nog een partij verkocht voor 2,14 euro en nu lag er een bod van 2,15 euro en voor 1 cent meer werd deze partij van 160 varkens gelijk verkocht. Voor woensdag aanstaande is het nog niet duidelijk wat er gaat gebeuren, maar het zou zo maar eens kunnen zijn dat er 3 tot 5 centen bij komt.
In België gebeurt nu nog niks en hetzelfde geld voor Denemarken, allebei onveranderd. Franse varkenshouders zien de prijs elke week nog naar beneden gaan; afgelopen week met 3.9 centen. Spanje blijft ook dalen, nu met 2,2 centen. Italië heeft zijn jaarrecord weer verbroken en komt met een stijging van 0,4 cent op 2,506 euro.
Slachterijen blijven klagen over de prijs van de onderdelen en over de afzetmogelijkheden, maar zolang dezelfde slachterijen blijven klagen, gaan vleesverwerkers nog wachten op een verdere verlaging van de prijs. Pas als woensdag Duitsland gaat besluiten de prijs te gaan verhogen, dan gaan de vleesverwerkers extra inkopen en gaat de varkensprijs echt stijgen. We gaan woensdag afwachten wat er gaat gebeuren.
Spanje vraagt meer biggen en wil er wekelijks 2 euro meer voor betalen
Voor de biggenmarkt is het al wel duidelijk. We gaan naar boven. Al is dit ook wel weer heel normaal voor de tijd van het jaar. Spanje vraagt meer biggen en wil er wekelijks 2 euro meer voor betalen. Duitsland heeft zijn biggenprijs nog onveranderd gelaten en wacht op een verhoging van de varkensprijs op woensdag. Dan zullen ze zeker de prijs van de biggen ook gaan verhogen. De Boerenbiggenprijs verhoogt zijn notering met 1 euro naar 68 euro. Een verdere verhoging ligt voor de komende weken zeker in het verschiet.