Verhees speent 13,1 big bij eigen zeug
Wat is het geheim van de smid? Frans Verhees verzorgt zijn eigen aanfok. Sinds zijn bedrijf na de varkenspest in 1997 is herbevolkt, is er geen enkel vreemd varken meer op het bedrijf gekomen. De diergezondheid is daardoor hoog. En Verhees fokt al jaren op 16 spenen, daardoor kunnen zijn zeugen de grote tomen relatief makkelijk aan. “Deels dankzij de fokkerij, maar ook door de voeding van de zeugen, lukt het me zoveel biggen bij de eigen zeug groot te brengen,” vertelt Frans. “Ook de big aan de laatste speen krijgt nog voldoende melk. Dat kan alleen als de voeding van de zeug klopt. Dit is continu balanceren op het randje. Soms ga je daar ook wel eens overheen. Het is de kunst om dan snel bij te sturen.”
Tijd voor dekken
Een ander ’geheim wapen’ van Verhees is het dekmanagement. Hij voert tweemaal daags bronstcontrole uit en laat al de dag na spenen de zeugen buiten los. Ook de stippen achterop de zeugen in de dekstal laten zien dat hij zorgvuldig de bronst controleert. Het klopt tot in de details. “Om een zeug te dekken moet je de tijd nemen. De zeug moet het sperma vanzelf opnemen. Wat er niet in gaat, komt er ook niet uit. Als je in de tube knijpt, omdat je het sneller af wilt maken, loopt er zomaar een deel de put in. Dat is zonde.” Bij een demonstratie in de stal is te zien dat Verhees een vakman is. “Nadat ik de tube verwijderd heb, doe ik altijd nog even het dopje op de pipet. Zo trekt deze vacuüm en heeft de zeug extra tijd om het sperma op te nemen.”
Agroscoopbokaal
De Agroscoopbokaal wordt jaarlijks uitgereikt aan een varkenshouder met bijzondere prestatie op één of meerder kengetallen uit Agroscoop, het kengetallenanalyseprogramma van ForFarmers Hendrix. De officiële uitreiking aan Frans Verhees vindt plaats op de bijeenkomst van 19 maart in het Nobis in Asten.
Tekst: ForFarmers Hendrix
Beeld: Ingrid Zieverink