Tocht grote stressfactor voor varkens
Het is volop herfst, de ‘R’ zit weer in de maand. Bij koudere weersomstandigheden betekent dit dat de kans op tocht in de stal toeneemt. Terwijl een optimaal stalklimaat een cruciale rol speelt in de varkenshouderij. Grote verschillen tussen de dag- en nachttemperatuur of andere ventilatiefouten verhoogt het risico op tocht.
Tocht ontstaat door een te groot verschil in temperatuur in combinatie met een te hoge luchtsnelheid. Het is een grote stressfactor voor het varken. „Bij een korte tijd aan tocht neemt het risico op longinfecties en afwijkend gedrag al toe, met in het ergste geval bijtgedrag tot gevolg”, waarschuwt Vitelia in haar ledenblad.
Adviezen
Het is zaak om grondig het stalklimaat en de klimaatinstellingen, inclusief de bandbreedte te controleren. Verder krijgt de varkenshouder het advies om de werking van hardware, zoals sensoren, meetwaaiers en ventilatoren kritisch te inspecteren. Vitelia benadrukt dat het van essentieel belang is om eventuele warmteverliezen op te sporen en tevens te onderzoeken waar koude lucht de stal binnendringt.
Inlaatopeningen
Varkenshouders krijgen ook het advies om de inlaatopeningen van het ventilatiesysteem nauwkeurig te inspecteren en ervoor te zorgen dat deze voldoen aan de ventilatienormen voor de betreffende diercategorie. De buiteninlaat dient in de maanden van oktober tot en met april in de ‘winterstand’ te staan. Dit betekent dat de buitenuitlaat voor 1/3 is geopend. Varkenshouders, wiens stallen zijn uitgerust met een nevelkoeling, krijgen het advies om de nozzles eens te ontkalken.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Ruth van Schriek Agrio Archief
Bron: Vitelia Voeders