Vlaamse Boerenbond zet vaart achter stikstofuitstoot beperkende technische ontwikkelingen
De Boerenbond zegt zelf te willen zoeken naar technische oplossingen om de stikstofproblematiek op te lossen. Ze wil in totaal zestien projecten financieel ondersteunen met in totaal twee miljoen euro. Elk project krijgt een financiële steun van 50 procent, met een maximum van 125.000 euro. De financiële steun is gericht op het financieren van bijkomende onderzoeken en/of metingen die tot een mogelijke erkenning van de techniek als reductiemaatregel moeten leiden.
Mestbak voor kraamopfokhokken
Onder de eerste vijf projecten zijn er drie gerelateerd aan de varkenshouderij. Zo krijgt stalinrichter Van den Plas uit Geel ondersteuning voor een project rond een mestbak voor kraamopfokhokken met vrije uitloop. Dankzij dit systeem kan het kraamhok meteen ook fungeren als opfokhok zodat de biggen na het spenen in hun vertrouwde omgeving blijven. Door de onderkant van de mestbak te koelen, zorgt Van den Plas voor een extra reductie van de ammoniakemissie. Het project beoogt een uitstootreductie van 70 tot 80 procent te realiseren. Zo zorgt het voor een win-winsituatie waarbij zowel dierenwelzijn als milieu-impact worden verbeterd.
Mestopslag
De combinatie Detricon en Maenhout uit Merelbeke zetten in op een tweeledige oplossing bij de mestopslag. Ze willen enerzijds de stikstofemissies tijdens mestopslag beperken, en anderzijds de opgevangen ammoniak inzetten als meststof. De reductie tijdens opslag wordt bereikt door dagverse mest nog voor opslag te behandelen met een ammoniakale stikstof verlagende techniek van Detricon. In de eerste stap wordt de mest ingebracht in een vergistingsinstallatie, waarna hij gescheiden wordt in een dunne en dikke fractie. De dunne fractie wordt nadien verder behandeld via manipulatie van temperatuur en zuurtegraad, waardoor de ammoniak die erin zit grotendeels wordt omgezet naar de gasfase en apart kan afgevoerd worden en omgezet in een vloeibare meststof. Omdat dit alles gebeurt in een afgesloten omgeving, is het aandeel dat hierbij vrijkomt in de atmosfeer verwaarloosbaar. De vloeibare meststof kan lokaal worden gebruikt als meststof voor de akkers of particulieren. Dit alles moet zorgen voor 10 tot 40 procent emissiereductie en een terugwinning van minstens 75 procent van ammoniakale stikstof uit digestaat.
Total Circulair farm concept
Kamplan uit Boxtel, specialist in voersystemen en mestverwerking, krijgt steun voor haar ‘Total Circulair farm concept’ in de varkenssector. Dit concept functioneert volgens hetzelfde principe als een toilet in een woonhuis. Door een ammoniak- en geurvrije vloeistof, afkomstig uit biologische mestverwerking, toe te voegen in de mestkelder, wordt deze verdund. De verdunde mest kan dan op zeer regelmatige basis gecontroleerd weggespoeld worden, waardoor deze minder lang in open lucht blijft liggen en ammoniak geen kans krijgt om te vervliegen. De verdunning en de regelmatige verwijdering van de mestvloeistof moet bij alle categorieën varkens tot 85 procent ammoniakreductie leiden.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Ellen Meinen Agrio Archief
Bron: Boerenbond België