Column: Mag de varkensprijs wel omhoog?
Mag de prijs van de vleesvarkens wel omhoog? Dat is de vraag. Als je de geluiden in Nederland hoort, is een verhoging nog ver weg of lees stemming bij Vion nagenoeg onmogelijk. Niet dat Nederland de prijs van bepaald op de Europese markt, maar ze doen er wel een poging toe om een verhoging zo lang mogelijk uit te stellen. Zijn de interne problemen bij Vion hieraan debet dat een verhoging niet kan?
De slachterijen willen de varkens al te graag hebben
Gelukkig praten er ook nog anderen mee die een verhoging van de varkensprijs wel mogelijk gaan maken maar, zover was het afgelopen week echter nog niet. De vraag naar varkens in Nederland is en blijft goed. Met een aanbod van bijna 300.000 slachtvarkens is dit redelijk ruim en een slachtgewicht 99,7 kilogram, dan komt er toch ook redelijk wat vlees aan de haak. De afzet van dit vlees, waarvan er gezegd wordt dat he stroef loopt, zal in de praktijk wel behoorlijk meevallen. De slachterijen willen de varkens namelijk al te graag hebben.
Doordat er in Nederland fors wordt geslacht, loopt de export van varkens terug en komt dit op nog geen 12.500 varkens. Een paar maand geleden zaten we nog ruim boven de 20.000 varkens. De reden is natuurlijk het geringe prijsverschil tussen Nederland en Duitsland. De prijs bij de slachterijen was de afgelopen week onveranderd en dit zal de komende week weinig anders zijn. De Boerenvarkensprijs kan dan ook niks anders dan zijn notering op een onveranderd van 2,37 euro te houden.
In Duitsland daar valt toch iets meer te beleven. De vraag naar varkens is goed. Het aanbod is niets te ruim. Met bijna 670.000 varkens aan de haak in een week met één slachtdag minder is toch ook niet heel veel. Vooral als je de signalen uit Duitsland hoort dat er nauwelijks varkens zijn doorgeschoven, moet dit perspectief bieden.
De stemming is positief, maar of dit tot een verhoging woensdag aanstaande leidt, is moeilijk te zeggen
De Teleporc-veiling is net een jojo. Op de vrijdag gaat de notering omhoog, omdat de verwachting er is dat de week erop de prijzen zullen gaan stijgen, maar op dinsdag zijn we weer terug bij af, omdat slachterijen niet wensen te verhogen. Ook afgelopen vrijdag ging de notering omhoog. Er werd slechts één partij verkocht voor 2,16 euro. Dit was 5 centen hoger ten opzichte van de dinsdag ervoor toen de notering 3 centen had ingeleverd. De andere partijen werden voor 2,13 tot 2,135 euro niet gegund. Voor één partij, die een leveringsdatum tot 20 november had, werd 2,175 euro geboden maar de eigenaar vond dit te weinig. Dit zegt wel iets over stemming in Duitsland over de ontwikkeling van de varkensprijs. De stemming is positief, maar of dit tot een verhoging woensdag aanstaande leidt, is moeilijk te zeggen. De kans is er, maar toch!
In Europa gebeurt er weinig met de prijs. De meeste landen noteren onveranderd. Frankrijk is een uitzondering; al wordt de prijs hier steeds minder. Afgelopen week daalde de Franse prijs nog met 3 centen. Spanje moest nog ruim 1 cent van de prijs laten vallen. De vooruitzichten voor de komende weken. We gaan een keer omhoog; al valt nu niet te zeggen wanneer. Soms krijg je het gevoel dat de markt op dit moment zijn werk niet meer doet. Elk positief signaal wordt overstemd door negatieve geluiden van slachterijen over de vleesmarkt. We weten trouwens allemaal dat de prijs op de vleesmarkt pas naar boven gaat als de varkensprijs gaat stijgen en nooit andersom.
Ik kan me wel voorstellen dat vleesvarkenshouders niet zitten te wachten op grote stijgingen van de biggenprijs
De biggenmarkt lijkt al net zo vreemd als de varkensmarkt. We gaan dit jaar nog 6 euro omhoog. hoor ik meerdere keren in de afgelopen week handelaren zeggen. De vraag is: wie is erbij machte om deze afspraken te maken of dwingen ook de slachterijen hier de biggenmarkt minimaal te stijgen, zodat de varkensprijs niet wordt gedwongen mee te stijgen. Ik kan me wel voorstellen dat vleesvarkenshouders niet zitten te wachten op grote stijgingen van de biggenprijs, omdat hier de verdiensten het laatste jaar dit niet geheel toelaat. Maar ik heb nooit de indruk gehad dat hier echt rekening mee wordt gehouden.
Op de biggenmarkt is de vraag goed, maar het aanbod blijft wat achter. In Duitsland is de oogst achter de rug en hebben de agrariërs weer meer tijd voor de varkens en daardoor is er een grotere vraag. Als je kijkt naar de cijfers zie je daar echter niets van terug. De Duitse prijs blijft onveranderd, omdat de vleesvarkensprijs ook onveranderd is gebleven. Wel hoor je over licht stijgende toeslagen in Duitsland. Spanje vraagt wel wat meer biggen en is net als afgelopen weken telkens weer bereid om 2 euro meer te willen betalen. Al met al wordt de prijs in Nederland ook hoger en daarom verhoogt de Boerenbiggenprijs zijn notering met 1,50 euro naar 69,50 euro. Voor de komende weken zal de notering nog wel verder omhooggaan, maar als we het op moeten houden met een plus 6 euro, dan is de grens natuurlijk snel bereikt.