WUR: ‘Aminozuren kunnen lager eiwitgehalte varkensvoer compenseren'
Om de duurzaamheid van vleesproductie te vergroten wordt gewerkt aan verlaging van het eiwitgehalte in voeders. Via een lager eiwitgehalte in het voer kan de uitscheiding van stikstof in het milieu worden verlaagd. In eerder onderzoek van Wageningen University & Research (WUR) is gebleken dat varkens die eiwitarm voer krijgen meer beschadigend gedrag vertonen, zoals staart- en oorbijten.
Kauw- en wroetmateriaal
Omgevingsverrijking vermindert het risico op beschadigend gedrag bij varkens. Voor onderzoekers van WUR aanleiding om het verstrekken van extra kauw- en wroetmateriaal aan varkens op een eiwit-armer dieet te testen. Op basis van dit onderzoek concluderen de onderzoekers dat de inzet van extra kauw- en wroetmateriaal in eerste instantie het staartbijten vermindert. Na enkele weken verdwijnt dit effect echter, ondanks dat de varkens wel nog steeds geïnteresseerd blijven in het aangeboden materiaal. Volgens de onderzoekers toont dit aan dat omgevingsverrijking belangrijk is voor varkens, maar dat er meer nodig is om de nadelige effecten van eiwit-armer voer op het welzijn te voorkomen. Toevoeging van extra essentiële aminozuren aan het eiwitarme dieet blijkt wel effectief op de lange termijn.
Geen verschil
Het gedrag, van varkens die werden gevoerd met voer dat was aangevuld aminozuren, verschilde niet van dat van varkens die eiwitrijker voer kregen voorgeschoteld. Volgens de WUR-onderzoekers toont dit aan dat eiwit-armer voer gebruikt kan worden zonder een groter risico op beschadigend gedrag, als tenminste essentiële aminozuren worden toegevoegd.
Verschillende behoefte aminozuren
Individuele varkens vertonen verschillen in hun precieze behoefte aan aminozuren. Dit is bijvoorbeeld afhankelijk van hun gezondheid. In toekomstig onderzoek gaan wetenschappers kijken of varkens hun voedselkeuzes veranderen onder omstandigheden waarin ze meer aminozuren nodig hebben.