Daling Duitse slachtvarkens zet verder door
De neerwaartse trend van het aantal varkensslachtingen in Duitsland zet door. Uit een voorlopige publicatie van het Duits nationaal statistisch bureau (Destatis) blijkt dat in de eerste drie kwartalen van 2023 circa 8 procent minder varkens zijn geslacht dan in dezelfde periode van 2022. De daling van de hoeveelheid geproduceerd vlees ongeveer 4,9 procent. Per saldo betekent dit dat aan het eind van dit jaar de hoeveelheid geproduceerd varkensvlees het laagste niveau zal bereiken in meer dan 15 jaar. Dat meldt de Duitse belangenorganisatie van varkenshouders ISN op basis van berichten van Agra Europe.
Breuk
Volgens de ISN vormt de belangrijkste oorzaak van de huidige daling van de varkensvleesproductie de structurele breuk in de Duitse varkenshouderij. Van januari tot september daalde het aanbod van slachtvarkens met 2,83 miljoen dieren of (- 8,0 procent) tot 32,56 miljoen dieren in vergelijking met dezelfde periode vorig in 2022. Tussen 2017 en 2022 daalde het aantal varkens dat aan Duitse slachthuizen werd geleverd al met ruim 11 miljoen.
Buitenland
Hoewel er in de eerste negen maanden van 2023 ongeveer 219.000 meer varkens (1,13 miljoen) afkomstig uit buitenlandse stallen aan een Duitse slachthaak hingen (+23,9 procent), konden deze varkens niet de Duitse daling van 3,05 miljoen dieren (-8,8 procent) compenseren. Met 3,10 miljoen ton lag de varkensvleesproductie 266.200 ton (-7,9 procent) lager dan in de eerste drie kwartalen van 2022.
Verdere daling
ISN denkt dat de bodem nog niet is bereikt. Integendeel, ze voorspelt een verdere daling van het Duitse vleesvarkensaanbod. Ze verwijst daarbij naar het wederom lager aantal zeugen bij de veetelling in mei. Uit de resultaten van de veetelling in november zal blijken of het aantal stoppers nu iets lager ligt door de verbeterde marktsituatie in de varkenshouderij. ISN is echter niet hoopvol gestemd. De actuele situatie laat geen significante verbetering zien in de reden wat varkenshouders doet besluiten te stoppen met hun activiteiten, zoals de steeds strengere overheidseisen en het gebrek aan perspectief en vooruitzichten op de langere termijn
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Guus Queisen
Bron: ISN Interessengemeinschaft der Schweinehalter Deutschlands