Nog geen afspraken kabinet met industriële piekbelasters; SGP stelt Kamervragen
Het kabinet kondigde vorig jaar in november aan dat het niet alleen met de boeren, maar ook met de grootste uitstoters van de industrie afspraken wil maken over het beperken van de stikstofuitstoot.
Een jaar later maakte NOS daarom een rondgang langs 24 industriële piekbelasters die in de top 3000 van piekbelasters staan om te horen of er wat van de ambitie terecht is gekomen en of ze contact hebben gehad met het ministerie van Economische Zaken. De helft heeft nog helemaal niet met het ministerie gesproken, een aantal andere heeft alleen een kennismakingsgesprek gehad.
Zeven grootste piekbelasters
Het ministerie van EZK geeft tegenover NOS aan dat alleen met de zeven grootste piekbelasters is gesproken, waaronder staalfabriek Tata Steel in IJmuiden, chemisch industrieterrein Chemelot in Geleen en isolatiefabrikant Rockwool in Roermond. Met één van die bedrijven ligt er wel een concrete afspraak om de stikstofuitstoot te verlagen, maar bij die afspraak was het ministerie niet betrokken.
In algemene zin laten de verantwoordelijke ministeries van de aanpak (waaronder de industriele bedrijven vallen) en de bedrijven in een reactie weten dat door de verduurzaming en vergroening van de industrie de stikstofuitstoot al omlaaggaat. De Cosun Beet Company reageert tegenover de NOS bijvoorbeeld dat het door middel van innovatie mogeiljkheden ziet voor het terugbrengen van de stikstofuitstoot. Ook zij wachten nog op een uitnodiging vanuit Den Haag om die mogelijkheden te bespreken.
Kamervragen
Voor Roelof Bisschop en Chris Stoffer was het nieuwsbericht een reden om Kamervragen te stellen. 'De grote woorden van het kabinet over een evenredige aanpak, waarbij ook de industrie haar aandeel moet leveren, worden niet waargemaakt. Dat moet anders. Ook de industrie is aan zet', schrijven ze.
De Kamerleden willen van minister Micky Adriaansens (Economische Zaken), Rob Jetten (Klimaat) en Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) weten welke afspraken er zijn gemaakt met de industriële piekbelasters en waarom er alleen met de zeven grootste uitstoters is gesproken. Ook vragen Stoffer en Bisschop zich af waarom deze gesprekken nog niet tot concrete resultaten hebben geleid. '
Voor de korte termijn zijn de SGP-Kameleden van mening dat er maatregelen genomen moeten worden om te zorgen dat de stikstofuitstoot wordt verlaagd. Ze vragen de ministers welke dat gaan zijn.