Voortbestaan Varkens in Zicht onzeker
Op dit moment is de stichting druk bezig nieuwe financieringsbronnen aan te boren. Onder andere de mogelijkheid van donaties vanuit burgers en varkenssector wordt onder de loep genomen. Donaties waarmee het voortbestaan van de zichtstallen en het Weekend van het Varkens voor de komende jaren verzekerd zijn.
Weekend van het Varken
Op jaarbasis bezoeken meer dan 100.000 mensen de huidige zichtbedrijven. Waaronder 40.000 bezoekers tijdens het jaarlijkse Weekend van het Varken in het tweede weekend van september. Daarmee onderhoudt de stichting samen met de zichtstalhouders een belangrijke brugfunctie tussen varkenshouderij en burgerij. Onmisbaar voor burgers om een realistisch beeld te krijgen van moderne varkensbedrijven. Met eigen ogen zien hoe varkens worden gehouden, levert een positieve bijdrage aan de maatschappelijke discussie over de toekomst van de Nederlandse varkenshouderij. Dat blijkt uit recent onderzoek van GfK naar de mening van burgers over de varkenshouderij na bezoek aan een zichtbedrijf. Een positieve mening over de varkenshouderij steeg van 64 naar 91 procent.
Collega-varkenshouders
Daarom wil de stichting de komende jaren haar brugfunctie verder uitbouwen. Onder andere door burgers meer te betrekken bij de zichtbedrijven. De zichtstalhouders zijn hier niet alleen voorverantwoordelijk. Ook wordt een beroep gedaan op collega-varkenshouders, mensen uit de periferie en reeds betrokken burgers. Samen met de zichtstalhouders werkt de stichting dit plan de komende weken verder in detail uit.
Ontbreken van zichtbedrijven
Stichting Varkens in Zicht streeft naar een landelijk dekkend netwerk van 27 opengestelde varkensbedrijven in 2015. Momenteel beschikt de stichting over 21 zichtstallen en 2 schuilhutten. Het netwerk is nog niet compleet. Er ontbreken nog zichtbedrijven in de noordelijke en westelijke provincies. Daar zal met name de nadruk komen te liggen.
Tekst: Varkens in Zicht, Ruben van Boekel