Column: Er blijft hoop op een verhoging, maar wanneer?
De vraag naar varkens is goed. Supergoed wordt er zelfs gezegd. ‘Vandaag opgeven en morgen gaan ze al weg’, werd er verteld in de afgelopen week. Een dergelijke vraag moet toch leiden naar een hogere prijs zou je toch zeggen. Het moet toch gebeuren, maar er verandert tot op heden nog niks. En de vraag is, gaat er nog wat gebeuren?
Vlotte handel, vlotte biedingen. De stemming ‘we gaan verhogen, was er
We gaan eerst even naar Duitsland. Hier was afgelopen woensdag alle hoop gevestigd op een verhoging van de prijs, maar dat gebeurde niet. Het ‘waarom niet’ blijft onbeantwoord. De dag ervoor verhoogde de Teleporc de notering nog met 3 centen naar 2,19 euro. Vlotte handel, vlotte biedingen. De stemming ‘we gaan verhogen, was er. Maar woensdag niks. Ook geen motivatie van de noteringscommissie van waarom niet. Misschien heeft het uitvallen van één slachtdag op dinsdag aanstaande de doorslag gegeven. Op vrijdag ging de Teleporc dus weer naar beneden, maar slechts met 1 cent. Dus de Teleporc houdt vertrouwen in een kleine verhoging de komende week.
En nu Nederland. De vraag naar varkens is bijzonder goed. Het aantal slachtingen daalde met 2.000 dieren naar 297.000 varkens en het slachtgewicht ging met 0,1 kilogram naar beneden op 99,6 kilogram. En verder valt er weinig te melden. De onderdelen blijven nagenoeg onveranderd, maar deze zullen ook dan pas stijgen als de markt, lees verhoging varkensprijs, hen dwingt.
Ook als we gaan we verhogen, veel zal het dit jaar niet meer zijn
Europa in. Denemarken plust 3 centen. Het is al maanden een veel gehoord argument van de Nederlandse slachterijen: ‘we hebben veel concurrentie op de West-Europese vleesmarkt van Denemarken’, en uitgerekend dit land kan zijn notering wel verhogen. Ik vind dit vreemd. België verhoogt zijn notering ook, slechts met 2 centen. Het is toch altijd België die Duitsland volgt. Hoezo België dan wel omhoog en Nederland niet? Frankrijk kan de verlaging nog niet stoppen en moest afgelopen week 1,1 cent inleveren. Spanje neemt genoegen met 0,5 cent lager. Italië doet het ook met 1 cent minder de komende week. Conclusie: Zuid-Europa nog even ietsjes minder, Noord-Europa ietsje beter.
Voor de Boerenvarkensprijs, die graag de neiging heeft om hoger te noteren, zit er nog weinig anders op dan een onveranderde notering op 2,37 euro. Als we dit jaar nog hoger gaan noteren, dan moet dit komende week toch gaan gebeuren. We zullen zien wie de macht nog in handen heeft, maar ook als we gaan we verhogen, veel zal het dit jaar niet meer zijn.
De export van biggen loopt wel gewoon door, maar blijft wel net boven de wekelijkse 100.000 biggen zitten
Op de biggenmarkt is de vraag ook groter dan het aanbod, maar ook deze komen in de tang van een van de varkensprijs die niet wil stijgen en daarom vinden veel vleesvarkenshouders dat een hogere biggenprijs straks niet meer kan. De export van biggen loopt wel gewoon door, maar blijft wel net boven de wekelijkse 100.000 biggen zitten. Dit aantal wordt ook niet hoger. Of ligt hier een ander probleem, want wat er niet is, kan je ook niet exporteren? Duitsland gaf afgelopen week aan dat de biggenprijs zou gaan stijgen, maar ook hier gebeurt dit het met de rem erop. Plus 0,50 euro naar 70,50 euro. Spanje stapt af van de wekelijkse verhoging van 2 euro en gaat de komende week naar 2,50 euro. Boerenbiggenprijs gaat 1,50 euro omhoog naar 70,50 euro.
Het aantal biggen voor export blijft al maanden net boven de 100.000 en dat is toch hoog als je kijkt naar de afnemende zeugenstapel. Je zou kunnen en mogen concluderen dat er steeds minder biggen worden opgelegd in Nederland om begin volgend jaar als vleesvarkens aan de haak te komen. Hier zouden twee oorzaken debet aan zijn. Stoppende vleesvarkenshouders maar ook stallen waar even geen biggen meer worden opgelegd, omdat er geen of onvoldoende mest kan worden afgezet en als het wel kan voor een prijs van rond de 30 euro. Hier hebben een aantal vleesvarkenshouders geen trek in en in combinatie met ‘hoge’ biggenprijs zien ze het even niet meer zitten. Dit moet dan toch gaan doorwerken in het aantal aangeboden vleesvarkens dit komend voorjaar. We zullen zien wat de gevolgen zijn, maar een kleiner aanbod of een grotere vraag is niet altijd een garantie voor een betere prijs. Dit zien we op dit moment maar al te goed.