Deense boeren zien geld niet terug
De Nederlandse varkenshouder Jan Groot Boerle in Denemarken is er 110 vleesvarkens bij ingeschoten. Hij leverde donderdagmorgen 7 februari 110 stuks varkens af. Diezelfde dag werd het faillissement aangevraagd door directeur Frans Stortelder. „Gelukkig maar de helft van het normale aantal, omdat ik een tijdje geen vleesvarkens heb gehouden. Op vrijdag heb ik nog geprobeerd om beslag te leggen op de karkassen, maar toen waren ze al op transport“, verklaart Groot Boerle
Uitlekken faillissement
Hij is bij lang niet de ergst getroffene. Hij kent verhalen van varkenshouders die 1,8 miljoen Deense kronen (240.000 euro) aan inkomsten zijn verloren bij het faillissement. Volgens hem gaan er nu geruchten in Denemarken dat Jutland Meat al veel langer in zwaar weer verkeerde. „Ze zeggen dat de Rabobank vorig jaar al 22 miljoen Deense kronen (2,95 miljoen euro) terug heeft gehaald. Ik wist wel dat ze verlies maakten, maar ze zeiden telkens dat het wel meeviel. Dit jaar was er geen Kerstmaaltijd, maar stuurden ze per post een attentie. Dat was achteraf gezien een signaal. Het personeel hebben ze netjes doorbetaald, zodat er geen onrust ontstond en het dreigende faillissement zou uitlekken. Maar in Denemarken is er een crisisfonds waarmee personeel kan worden betaald bij dreigende faillissementen. Ik vraag me af waar ze met het geld gebleven zijn. Dit is met een vooropgezet plan gebeurd.“
Verkopen aan Chinezen
Voor het faillissement op donderdag 7 februari deed Jutland Meat verwoede pogingen om de slachterij te verkopen aan Chinezen. Maar hoewel de onderhandelingen veel perspectief boden, ketste de zaak uiteindelijk af, vanwege Chinese regelgeving over investeringen in het buitenland. En op een cruciaal moment vierden de Chinezen Nieuwjaar, zegt de Nederlander Henk Mentink die de rechterhand was van Stortelder. „Dit wil niemand op deze manier. Deze zaak kent alleen maar verliezers. Maar nu gaat het erom dat er geen varkenshouders failliet gaan. De verliezen moeten worden gedeeld.“
Bij Jutland Meat werkten 250 mensen en ongeveer 70 à 80 varkenshouders leverden jaarlijks 750.000 varkens.
Tekst: Ruben van Boekel