Amerikanen veruit de grootste vleesverspillers
Dat is niet gemeten maar berekend door de Leidse wetenschappers, die zich baseren op cijfers van de Verenigde Naties uit 2019. Men wilde voorkomen dat de coronaperiode de cijfers zou vertekenen.
Contrast Afrika en westerse wereld
Uit het onderzoek naar de wereldwijde vleesverspilling blijkt een groot verschil tussen de ontwikkelingslanden en de Westerse welvarende wereld. In de ontwikkelingslanden wordt veruit het minste vlees geconsumeerd per hoofd van de bevolking en veruit het meeste gaat verloren door sterfte in de opfokfase van het vee.
Daarentegen gaat in de welvarende westerse wereld veruit het meeste verloren bij de supermarkten en de horeca, die te grote voorraden inkopen. Ook de burgerij consumeert niet al het vlees dat wordt gekocht. Het sterftepercentage in de opfokfase is in Noord-Amerika en Europa veruit het laagst. Zuid-Amerika en de Aziatische wereld nemen een tussenpositie in.
Geslacht voor niets
De onderzoekers voerden het onderzoek uit omdat er weliswaar steeds meer wetenschappelijke literatuur beschikbaar is over voedselverspilling, maar niet over dierenleed dat met het slachten en de houderij gepaard gaat. Zo omschrijven de onderzoekers dat in hun rapport dat in het wetenschappelijk tijdschrift 'Sustainable production and consumption' is gepubliceerd.