Varkensprijs blijft de rest van het jaar onveranderd
De rest van het jaar? Ja. Onveranderd? Ja. In Duitsland hebben ze besloten dat de varkensprijs niet verandert vòòr half januari. Dus de Boerenvarkensprijs blijft ook onveranderd en we kunnen op vakantie. Blijkbaar kunnen ze en mogen ze dat in Duitsland met elkaar afspreken. Dat de varkenshouders de komende weken een stijging door de neus wordt geboord is dan maar bijzaak.
Prijsafspraken verhinderen een verhoging van de varkensprijs
Even terug naar Nederland. De komende weken wordt er 120 procent geslacht, tenminste als ze voldoende varkens kunnen krijgen en de zaterdag slachten ze ook zoveel mogelijk. Dit is vooral bedoeld om de varkens naar voren te halen of anders gezegd: er is veel vraag naar vlees en dat moet ingevuld worden.
Oké, het naar voren halen, heeft als voordeel dat er na kerst en Nieuwjaar geen prop aan varkens blijft zitten. Echter, als de vleesverkoop zo moeilijk zou gaan zoals Vion vaak suggereert dan beperkten de slachterijen hun slachtcapaciteit wel. Met 299.000 varkens is het aanbod heel bescheiden, vorig jaar in week 46 gingen maar liefst 343.500 varkens aan de haak. Het verschil in varkensprijs was ongeveer 25 centen per kilogram. Nu staat de varkensprijs dus nog wel aanzienlijk hoger dan 2022, maar vanaf week 46 steeg de notering in 2022 wel ondanks het veel grotere aanbod.
Zo gezegd, de varkens gaan vlot weg, maar prijsafspraken verhinderen een verhoging van de varkensprijs. Hierover zijn we dus even uitgepraat de komende zes tot acht weken. Duitsland is daar dus de oorzaak van, maar op de vrije markt worden er wel toeslagen betaald boven de ISN-notering. Teleporc had dinsdag net als vrijdag een notering van 2,22 euro met beide dagen als hoogste notering 2,245 euro. Op de vrije markt werden varkens verkocht voor 2,23 euro. Dit is 12 tot 14,5 centen boven de ISS- ofwel slachterijnoteringen. Welke slachterijen zulke hoge toeslagen betalen en ook kunnen betalen, omdat ze het vlees dus blijkbaar wel goed kunnen verkopen, dat is mij niet bekend. Maar één ding is wel duidelijk, de ISN heeft niet opgelet zover ik het kan inschatten en ze boort op deze manier de varkenshouder in ieder geval de komende weken 5 tot 10 centen per kilogram varkensvlees door de neus. Een snelle rekensom zegt dat dit 1500 euro per 1000 varkensplaatsen is.
De andere prijzen in Europa zijn nagenoeg allemaal onveranderd. Frankrijk moet nog 0,2 cent laten vallen. In Italië is de daling 1,5 cent en Spanje is de daling een halve cent.
Biggenprijs stijging is maar mondjesmaat
Nu wordt het ook duidelijk waarom de biggenprijs maar beperkt mag stijgen. Het plan dat de varkensprijs niet mag stijgen kon al wel eens wat langer bestaan en dat moest vertaald worden in een beperkte stijging van de biggenprijs. Veel meer valt er ook niet te vertellen. Vraag en aanbod doen dus nauwelijks terzake. Duitsland verhoogt de biggenprijs met 50 cent en Spanje verhoogt wekelijks met 2 euro. De Boerenbiggenprijs verhoogt zijn notering met 1 euro naar 72 euro.
Vakantie, ach was het maar zo een feest. Er moet gewerkt worden en waarom zou ik het ook beter hebben dan de meesten van jullie. Vakantie is er ook niet voor de politiek zo te horen. Er is werk aan de winkel. Een aardverschuiving werd er woensdagavond gezegd. Is dit wel zo. Twee jaar geleden werd er ook rechts gestemd, maar ging men over links regeren. Dit is dus het gevolg. Nu maar hopen dat ze met elkaar een stabiele regering kunnen vormen en dat er weer ruimte komt om te boeren