Topresultaten met brijvoer voor vleesvarkens
Zuivel als bijproduct, waar moet je op letten?
Kaaswei als grondstof
In de zuivelindustrie komen verschillende bijproducten vrij die gebruikt kunnen worden als grondstof voor varkensvoer. De grootste stroom die beschikbaar is, is kaaswei. Wei-concentraat, wei-permeaat, voermelk en boterserum kunnen ook goed gebruikt worden, maar waar moet je als varkenshouder nou op letten?
De ene kaaswei is de ander niet
Kaaswei is veruit de grootste bijproductenstroom die beschikbaar komt vanuit de zuivelindustrie. Bij de bereiding van kaas wordt melk kort verhit. Aan de melk wordt stremsel toegevoegd, waardoor de eiwitten stollen en er een vaste substantie (wrongel) ontstaat en vocht; de feitelijke wei. De overgebleven wei wordt vooral gebruikt als veevoer. Per fabriek kan het productieproces en de kwaliteit van kaas verschillen. Hierdoor is de nutritionele kwaliteit van de wei verschillend (zie figuur 1). Voor een stabiel rantsoen is het van belang de nutritionele kwaliteit van de kaaswei te kennen. Het Brijteam houdt deze dan ook nauwlettend in de gaten.