Vierjarig onderzoek naar verspreiding varkensgriepvirus op varkensbedrijven
De verspreiding van varkensgriep lijkt de afgelopen decennia te veranderen. Een consortium van bedrijfsleven, dierenartsen en Nederlandse kennisinstellingen gaat nu vier jaar lang onderzoeken hoe het varkensgriepvirus zich op varkensbedrijven verspreidt. Wageningen Bioveterinary Research voert het onderzoek uit in samenwerking met Ceva Santé Animale, Vion Food, de Universitaire Landbouwhuisdieren Praktijk in Harmelen, de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht, Royal GD, de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Dierenartsen en het Collectief Praktiserende Dierenartsen.
Onderzoek op bedrijven
Op deelnemende varkensbedrijven wordt onderzocht in welke leeftijdsgroepen de varkensgriepvirussen en antistoffen tegen dit virus kunnen worden aangetoond en welke virusstammen de ziekte veroorzaken. Ook wordt gekeken naar de snelheid waarmee het virus zich verspreidt, en welke combinaties van antistoffen en afweercellen voldoende bescherming geven om de virusverspreiding te remmen.
Jaarrond
In het verleden werden uitbraken van de varkensgriep vooral in het winterseizoen gesignaleerd. Op sommige varkensbedrijven verblijft het varkensgriepvirus het jaarrond in de stallen. In de meeste gevallen veroorzaakt de infectie lichte tot milde verschijnselen bij varkens. Echter, in combinatie met andere ziekteverwekkers kunnen uitbraken gepaard gaan met ernstige ziekte
Andere griepvirusstammen
Er bestaan griepvirusstammen die alleen varkens infecteren, maar varkens kunnen ook worden geïnfecteerd door griepvirussen van mensen of vogels. In theorie is het mogelijk dat gelijktijdige infectie van varkens met verschillende griepvirussen leidt tot het ontstaan van virusvarianten met nieuwe eigenschappen, met een risico op overdracht naar de mens.
Computermodellen
Op basis van de gegevens verzameld in het onderzoek naar varkensgriep, zullen computermodellen worden ontwikkeld die de verspreiding van varkensgriep nabootsen. Op basis van deze modellen kunnen maatregelen worden getoetst om verspreiding van varkensgriepvirus te remmen, zoals vaccinatie of extra hygiëne.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Ellen Meinen Agrio Archief
Bron: Wageningen Bioveterinary Research