ABAB: vleesvarkenshouders bespaarden in 2022 nauwelijks op energie, zeugenhouders juist wel
Een andere interessante conclusie uit het onderzoeksrapport, opgesteld door een student, is dat veel klimaatinstellingen niet optimaal zijn afgestemd op de behoeften van de varkens. Vaak houdt men geen rekening met de verwarming van een afdeling en de bijpassende ruimtetemperatuur. Senior bedrijfsadviseur Frank Steenbreker: "Een passende instelling kan aanzienlijke energiebesparingen opleveren."
Verder blijkt uit het onderzoek dat ventilatie-instellingen vaak niet bekend zijn bij de varkenshouders, terwijl ventilatie een van de grootste energiebehoefte is voor zowel zeugen- als vleesvarkensbedrijven.
Enkele effectieve maatregelen om het energieverbruik te verminderen voor zowel zeugen als vleesvarkensbedrijven zijn:
- 1. Energiemeters
- Het installeren van energiemeters op de hoofdaansluiting van stallen biedt inzicht in het huidige verbruik, de verdeling van het verbruik, besparingsmogelijkheden en de impact van genomen besparingsmaatregelen. Deze relatief kleine investering helpt bedrijven gericht te besparen.
- 2. Frequentieregelaars
- Het gebruik van frequentieregelaars op ventilatoren kan een gemiddelde besparing van 30% opleveren. Dit is afhankelijk van de uitgangspunten van de ventilatoren. Goed afgestelde frequentieregelaars kunnen zelfs een besparing van 50 procent realiseren.
- 3. Verlichting
- Het vervangen van traditionele lampen door ledverlichting levert een aanzienlijke besparing op. Gemiddeld bespaart u per lamp per jaar ongeveer € 20,-. Hiermee is de investering in ledverlichting snel terugverdiend.
- 4. Vloerverwarming
- Vloerverwarming is vaak efficiënter dan alternatieve verwarmingssystemen, zoals deltabuizen of heteluchtkanonnen. Het zorgt voor directe warmteafgifte aan de varkens, waardoor niet de hele afdeling verwarmd hoeft te worden. Een passende afdelingstemperatuur is hierbij cruciaal.
Specifieke maatregelen voor vleesvarkensbedrijven
ABAB geeft de volgende adviezen: Verbetering van technische resultaten, waaronder voederconversie, groei en uitval, gaat samen met het verlagen van het energieverbruik per varken. Ondanks een hoger energieverbruik kiezen bedrijven voor brijvoersystemen vanwege andere voordelen.
Het energieverbruik bij luchtwassers, hoewel energie-intensief, kan beperkt of vermeden worden bij voldoende, regelmatige reiniging en onderhoud. Het optimaal benutten van warmte van zwaardere varkens voor verwarming van lichtere biggen kan de effectiviteit van het rondpompsysteem verbeteren. Hierdoor worden externe warmtebronnen overbodig.
Specifieke maatregelen voor zeugenbedrijven
Het optimaliseren van technische kengetallen, met een focus op bigoverleving, kan het energieverbruik per afgeleverde big verminderen. Bewustzijn van het gebruik van biggenlampen kan leiden tot besparingen, aangezien deze vaak langer branden dan nodig is.
Dit onderzoek benadrukt dat met meer inzicht in het energieverbruik en de juiste maatregelen en management aanzienlijke besparingen te realiseren zijn zonder dat dit ten koste gaat van de technische resultaten, zegt Frank Steenbreker. "Waarvoor ook niet altijd direct grote investeringen noodzakelijk zijn."