Varkensprijs blijft saai en noteert gewoon onveranderd
Zoals al wel werd verwacht, blijft de vleesvarkensprijs gewoon op onveranderd staan. De vraag naar varkens blijft goed, maar het aanbod daalt met 8.000 ten opzichte van de vorige week en 18.000 varkens minder dan in dezelfde week vorig jaar. Het slachtgewicht blijft onveranderd en al met al betekent het dat er fors minder vlees valt te verhandelen.
De indruk bestaat dat menig varkenshouder beseft dat slachterijen niet meer betalen dan 2,10 euro
De vleesprijzen stijgen ligt, maar deze zullen ook nooit fors gaan stijgen als vooraf al bekend is dat slachterijen niet meer hoeven te betalen. In Duitsland, de veroorzaker van de onveranderde prijzen, is het aanbod licht aan het afnemen met 1.300 varkens, maar ook het slachtgewicht neemt daar af met zelfs 0,3 kilogram. Het aantal slachtingen is met 772.000 varkens toch fors hoger dan een paar maand geleden. De indruk bestaat echter dat het tot menig varkenshouder is doorgedrongen dat slachterijen, althans de grote, niet meer betalen dan de notering van 2,10 euro en dus geen varkens gaan bewaren in de hoop op betere prijzen. Een klein aantal varkenshouders verkoopt zijn varkens op de Teleporc en ontving vrijdag tussen de 2,22 en 2,25 euro. Dit was dan 1 cent minder dan de verkopen van dinsdag. Hier was het aanbod krap en dat is ook het geluid in Duitsland: de aantallen lopen snel terug.
Waarom de ISN de ‘deal’ met de slachterijen heeft gemaakt om de notering de komende weken op onveranderd te houden, is nog niet duidelijk; al spreken ze zelf niet over een deal. Dat Duitsland heel vaak de prijs van de varkens bepaald, is op dit moment kristalhelder geworden. Hun onveranderd betekent ook voor de rest van Europa een onveranderd. In Denemarken, België en Spanje gebeurt ook niks. Frankrijk ging te lang door met verlagen en pakt 0,2 cent terug, maar Italië moet 2 centen inleveren.
Voor de komende weken zal er met de varkensprijs niet wat gebeuren en zullen de varkens vlot worden geladen. De Boerenvarkensprijs houdt zijn notering onveranderd op 2.37 euro. Het is allemaal bijzonder saai. Gelukkig is de varkensprijs niet heel vervelend en dat maakt nog iets goed.
Voor de komende weken zal de prijs van de biggen toch nog licht blijven
De biggenprijs blijft nog even stijgen. Het is de vraag, hoe vaak nog en hoeveel? Bij diverse handelaren is te horen dat de vraag in het binnenland toch iets begint af te nemen, maar de export blijft voldoende doorlopen. Duitsland verhoogt zijn biggenprijs met 1 euro naar 72 euro en Spanje verhoogt zijn prijs met 2 naar 67,50 euro. Op de vrije markt worden wel wat hogere prijzen geboden, maar dat is het liefs als men de biggenauto voor de stal kan zetten en deze in één keer vol mag laden. Voor de komende weken zal de prijs van de biggen toch nog licht blijven stijgen en dat zal in de week voor de kerst wel gaan afvlakken.