Grote krapte aan eiwitten
Momenteel is het aanbod van nagenoeg alle eiwitten bijzonder krap. Dat stelt ABZ-Grondstoffen op basis van een marktanalyse. Zo is sojaschroot slechts heel krap beschikbaar en dan ook nog tegen hoge prijzen. Er komt maar weinig import sojaschroot binnen en Nederlandse crush draait moeizaam. De termijnprijzen staan wel onder druk. Zo is in Chicago de sojaprijs gedaald. De focus ligt daarbij op Brazilië. Zo heeft Noord-Brazilië een hete en droge start van het groeiseizoen achter de rug. De weersvoorspellingen gaan wel uit van regen in de komende tijd. Deze is hard nodig voor de sojaplanten. In Argentinië zijn de groeiomstandigheden goed. De hoge prijzen van sojaschroot zorgen voor een grote vraag naar raapzaadschroot en zonnepitschroot HP. Maar het aanbod hiervan is ook bijzonder krap. Volgens ABZ-Grondstoffen is er momenteel eigenlijk niets meer te koop. Zonnepitschroot LP en maïs DDGS zijn een paar van de weinige eiwitbronnen die wel ruimer beschikbaar zijn en volgens ABZ-Grondstoffen ook beter rekenen.
Granen
In de granenmarkt signaleert ABZ-Grondstoffen een vaster sentiment. Op de beurs in Chicago zijn de tarwenoteringen duidelijk gestegen door meerdere exportverkopen vanuit de VS naar China. Na een eerdere daling van de Europese tarwenoteringen is er nu weer sprake van stijgingen. Zo noteert tarwe op de maart Matif weer boven de 230 euro per ton. Afrikaanse landen hebben ook het nodige aan tarwe en gerst gekocht in Europa. Maar in een Egyptische tender werd duidelijk dat er nog steeds veel Russisch aanbod zit.
Het aanhoudend natte weer in West-Europa vertraagt de inzaai van wintertarwe aanzienlijk. Dit betekent dat een flink deel van het areaal buiten de ideale inzaaiperiode wordt ingezaaid en het risico bestaat op een kleiner areaal. De transportkosten van tarwe vanuit Polen/Oost-Duitsland worden duidelijk duurder.
De maïsmarkt tendeert iets omhoog, als is er volgens ABZ-Grondstoffen niet heel veel veranderingen. Op Chicago noteert maïs heel vlak, met een ruime Amerikaanse balans.
Bijproducten
Ook deze week stegen de prijzen van bietenpulpprijzen iets verder. De prijzen van sojahullen zijn redelijk stabiel. De huidige hoge prijzen zorgen ook voor een niet al te hoge vraag. Tarwegriesprijzen lopen licht op door goede vraag. Ook voor de inzet van bijproducten in de voerrantsoenen blijft het nog steeds heel goed rekenen.