Column: De varkensprijs, wat heeft de varkenshouder de laatste weken gemist?
De varkensprijs is onveranderd en dat blijft ook nog wel even zo. Eerder werd er gezegd dat dit tot 15 januari zou zijn, maar bij de Duitse ISN zijn ze ervan overtuigd dat de VEZG een vaste prijs heeft afgesproken tot 2 januari.
Ik vind het nog steeds zeer vreemd dat de VEZG ooit een prijsafspraak heeft gemaakt
Dit laatste is misschien nog wel het minst goede nieuws, want de eerste weken van januari staan de verkoopprijzen toch vaak wat onder druk. Ik vind het nog steeds een zeer vreemde zet van de VEZG om zo een prijsafspraak te maken. Hierdoor loopt de vleesvarkenshouder in Europa toch een fors bedrag mis. Zelfs de onderdelen blijven op een nagenoeg onveranderd, omdat de vleesvarkens niet stijgen in prijs.
Het aanbod in Nederland is aan de ruime kant. In week 48 werden er bijna 314.000 varkens aan de haak geslagen met een gewicht van 99,9 kilogram. Dit is toch even fors meer dan in week 47; namelijk 12.500 dieren en ook nog 0,2 kilogram meer. Er moet ook bij gezegd worden dat de vleesvarkens op dit moment snel groeien en dat komt nu ook wel even goed uit. Vorig jaar waren het er nog wel even 15.000 varkens meer.
De varkens worden vlot opgenomen; dus tot zover ook geen enkel probleem. De export van varkens loopt wat terug. Duitsland neemt er nog krap 13.000 varkens op en de overige landen is het met één vracht varkens ook wel gebeurd. Onveranderd is en blijft de prijs en dat geldt ook de notering van de Boerenvarkensprijs op 2,37 euro.
Duitsland heeft nog steeds een wat ruimer aanbod dan afgelopen zomer toen het aanbod regelmatig onder de 700.000 varkens was. Nu na twee weken van rond de 775.000 dieren lag het aantal geslachte varkens op 754.000 met het slachtgewicht zit op 98,2 kilogram. Ook in Duitsland is de vraag naar varkens goed en dat maakt dat er ook vlot wordt door geleverd. Dat zorgt er dan weer voor dat na de kerst er geen grote voorraad aan varkens is en de prijs dan direct onder druk komt te staan.
De prijzen van varkens in de overige landen van Europa wijzigen weinig. Frankrijk kruipt weer wat verder omhoog, nu met 1,5 cent en Italië geeft de ene notering een daling aan van 2 centen en Modena laat de notering met 1 cent stijgen.
De vraag naar biggen is er nog steeds en de prijs stijgt licht
De biggenmarkt blijft licht stijgen. De vraag naar biggen is er nog steeds; alleen de exportlanden laten hun notering niet fors stijgen. Duitsland stijgt de prijs met 1 euro naar 73 euro en in Spanje stijgt de prijs minder hard. Komende week nog met 1,50 euro naar 69 euro. De Boerenbiggenprijs stijgt met 1 euro naar 74,50 euro. Voor de komende weken zal de stijging van de biggenprijs gaan afvlakken. Met de kerst is het met het stijgen van de biggenprijs wel gedaan, maar ook nu durf ik het nog steeds te zeggen de prijs is niet zo verkeerd.
Niet zo verkeerd is ook niet de varkensprijs ook al denkt met name Keesje er anders over. Ik zie bij de DLV in de prognose de voerwinst boven 125 euro uitkomen en dat is best wel goed. Ook de kosten van de mest zijn ook hoger en de rente zal in sommige gevallen meer zijn, maar de energiekosten zijn ten opzichte van 2022 wat lager al is natuurlijk het wel hoger dan de jaren ervoor. Ik denk zelfs dat verschillende vleesvarkenshouders ervoor zou willen tekenen voor de komende jaren. Maar reageer gerust als ik het fout zie.