Column: Varkensprijs blijft voorspelbaar onveranderd
Er valt maar weinig meer over te schrijven. De vraag naar varkens was goed; het aanbod was wel weer ruim, maar dat zorgde absoluut niet voor problemen. 318.700 geslachte varkens, 5000 dieren meer dan een week geleden en 5000 dieren minder dan een jaar geleden, maar wel bijna een half kilogram lichter dan een week eerder. Dat was en is het in een paar zinnen.
Niet iedereen is er van overtuigd dat de varkensprijzen onveranderd blijven in de eerste week van het nieuwe jaar
Voor volgende week wordt het toch even iets anders. De eerder aangekondigde aantallen varkens om te slachten zijn al naar beneden bijgesteld. Eerder was het 85 procent mogen leveren en dat is nu 60 procent. Dit zorgt er toch voor dat er deze week al varkens blijven liggen of er moeten er meer worden geëxporteerd. Dat moet dan voor minder geld of beter gezegd voor hogere kosten. Misschien lijkt dit nu nog wel niet de beste oplossing, maar bewaren tot na nieuwjaar kon nog wel eens slechter uitpakken. Niet iedereen is er namelijk nog van overtuigd dat de varkensprijzen ook onveranderd blijven in de eerste week van het nieuwe jaar.
De afgelopen weken was de vraag naar varkens goed. Zeer goed zelfs en de prijs van de onderdelen lag op een hoog niveau. Ik heb me dan ook wekelijks geërgerd aan de berichten afkomstig van Vion dat de markt voor varkensvlees niet goed was. Het heeft er wel voor gezorgd dat met name bij de inkopers van vlees de indruk is gewekt: ‘koop niet te veel, want wij Vion zorgen ervoor dat wanneer het kan we de prijs van de varkens naar beneden gaan bijstellen’. En dit naar beneden bijstellen, kon wel eens eerder gaan komen dan we hopen. Vooral nu er komende week al varkens gaan blijven liggen.
Duitsland, en ik zeg nog maar eens een keer, is de veroorzaker dat de prijs niet is gestegen. Echter, in de laatste maand werden net als in deze week de varkens nog steeds vlot opgenomen. Zoals het nu lijkt, kunnen nog even wat extra varkens naar Duitsland toe. De vraag is dus goed en dat gaf Teleporc ook wel aan. Afgelopen dinsdag steeg de prijs nog met 1 cent naar 2,24 euro en kwam daarmee uit op 14 centen boven de feitelijke notering. Vrijdag deed Teleporc toch ook weer een stapje terug naar 2,21 euro. Voor de komende week zal de Teleporc wel verder wegzakken, omdat op het laatste moment geen extra varkens meer worden bijgekocht door de slachterijen. Voor de Boerenvarkensprijs betekent het gewoon maar weer onveranderd op 2,37 euro.
In Europa is de enige stijger van de varkensprijs Frankrijk met een schamele 0,1 cent. Wie het kleine echter niet eert. Italië moest 3 centen inleveren. Amerika, daar is de varkensprijs ronduit slecht, van 2,10 euro in week 30 naar 1,01 euro voor de komende week. De vraag is hoeveel invloed gaat deze lage prijs hebben op de prijs van varkens in Europa, direct of indirect. Dit is nog moeilijk te zeggen, maar gunstig zal het natuurlijk nooit zijn. Grote integraties reduceren al fors hun zeugenaantallen om de kosten te drukken en straks natuurlijk het aanbod, maar dan zijn ze ook al weer tien maanden verder. In China daar staat de varkensprijs ook behoorlijk onder druk. Het zal wel niet de grootste invloed hebben op de varkensprijs hier, maar toch. Het geeft geen goed gevoel.
De vraag naar biggen voor de export even gaat fors teruglopen met de kerstdagen
De biggenprijs heeft de stijgende lijn nog steeds te pakken, maar dat zal volgende week wel over zijn. De reden is niet zo moeilijk te bedenken, omdat de vraag naar biggen voor de export even fors gaat teruglopen met de kerstdagen. Daarnaast zal ook de wil en de mogelijkheid om hier volop op te leggen minder worden, omdat niet alle vleesvarkens op het juiste moment naar de slachterij weg kunnen. Bovendien wil een aantal vleesvarkenshouders niet meer opleggen, omdat de kelders vol dreigen te raken met mest en men wil ze niet voor de gevraagde 30 euro op laten halen. De Boerenbiggenprijs stijgt deze week nog met 1 euro naar 75,50 euro. Voor de volgende week gaan we wel zien wat dan de vraag is.