Dijksma wil voorloper antibiotica niet belonen
'Dan trek je de stop uit de badkuip', oftewel dan verdwijnt de druk op de doelstelling om 70 procent te reduceren.
UDD regeling
Graag zouden partijen als het CDA en VVD voorlopers wél belonen, bijvoorbeeld door een ruimere interpretatie van de UDD regeling voor middelen van de tweede generatie. Dat bleek vanavond tijdens een Tweede Kamer debat over antibiotica in de veehouderij en volksgezondheid.
Diergezondheid
CDA en VVD maken zich ook zorgen over de effecten op diergezondheid en dierwelzijn, als de veehouderij het antibiotica gebruik verder terugschroeft naar 70 procent van de beginsituatie. Ambitieus, maar wel haalbaar noemde VVD Tweede Kamerlid Helma Lodders de reductie eis waar de staatssecretaris en de minister van VWS, Edith Schippers, op hameren. Lodders wil wel een kader waarin de relatie met diergezondheid en welzijn wordt gevolgd. Jacco Geurts van het CDA: ‘Het CDA was voor de 70 procent reductienorm en is dat nog steeds. Maar we willen wel weten wat de effecten zijn op diergezondheid-en welzijn.’ Staatssecretaris Dijksma zegde echter niet toe dat in beeld te gaan brengen.
90 procent
Tweede Kamerlid Henk van Gerven van de SP wil dat de reductie eis wordt opgeschroefd naar 90 procent en dat in 2014 de 70 procent norm al wordt gehaald. Ook op die wens ging de staatssecretaris niet in, aangezien dat wel eens teveel gevraagd zou kunnen zijn van de sector, ook met het oog op de diergezondheid. Daarop kondigde Van Gerven een motie aan, die waarschijnlijk bij voorbaat niet op de steun van een Kamermeerderheid kan rekenen.
Druk erop houden
Minister Edith Schippers complimenteerde evenals de staatssecretaris en de kamerleden Geurts en Lodders de sector voor de behaalde resultaten. ‘Maar we moeten de druk er op houden. Dit heeft prioriteit voor het kabinet. Stel je voor dat de bangste vermoedens uitkomen en er geen antibiotica meer zijn.’
Deze week verscheen ‘Het einde van de antibiotica’, een boek van NOS journalist Rinke van den Brink waarin dat rampscenario aannemelijk wordt gemaakt.