Zo zijn PIC varkens resistent gemaakt tegen PRRS
Dat legt Wageningen Livestock Research deskundige Martien Groenen uit. “Wat PIC gedaan heeft (in samenwerking met het Roslin Institute in Schotland en de University of Missouri, USA) is een deel van het CD163 gen verwijderen waardoor het eiwit dat door dit gen gemaakt wordt een stukje mist. Het CD163 eiwit is een eiwit aan de buitenkant van cellen waaraan het PRRS virus bindt zodat het de cel kan infecteren."
"Door het aangrijpingspunt van het virus in het eiwit te verwijderen kan het PRRS virus de cel niet meer binnen dringen. Een varken dat homozygoot is voor deze aanpassing zal daarmee resistent zijn tegen het PRRS virus.”
PIC: meer welzijn en duurzamer
PIC Genus claimt dat PRRS resistent varkens het dierenwelzijn verhogen en de duurzaamheid van de varkensvleesproductie vergroten. Als PRRS-infecties te elimineren zijn, hebben varkens minder antibiotica nodig en kunnen de inputkosten voor bijvoorbeeld voer omlaag. Ook vermindert het de fysieke, mentale en emotionele druk van een PRRS-uitbraak op varkenshouders en hun werknemers.
In Colombia, het eerste land dat de genetisch gemodificeerde varkens op dezelfde manier behandelt als conventioneel gefokte varkens, moet de het eerste PRRS resistente varken overigens nog geslacht worden. PIC laat weten nauw samen te werken aan transparant samen met alle belanghebbenden in de waardeketen van dierlijke eiwitten om een tijdlijn voor commercialisering vast te stellen.
Welke landen volgen wereldwijd?
Als het aan PIC Genus ligt volgen de Verenigde Staten (2024), Canada, China, Japan, Mexico, Brazilië, landen die allemaal hun eigen toelatingsbeleid en richtlijnen hebben. PIC rekent op een gefaseerde wereldwijde lancering. Maar WLR deskundige Martien Groenen ziet de zogenaamde ‘gene editing’ niet toegelaten worden in de EU. “Teveel weerstand.”