Weersomstandigheden hebben grote invloed op tarwe, soja en bietenpulp
Afgelopen week stonden er verschillende tenders uit voor de aankoop van tarwe door verschillende landen uit Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Deze zijn uiteindelijk ingevuld met Russische tarwe. Volgens ABZ-Grondstoffen laat dit zien dat er momenteel een grote bereidheid bestaat om tegen betere prijzen tarwe te verkopen. Deze invulling met Russische tarwe heeft ook druk gezet op een verdere daling van de Europese markt op de Matif. Zo daalde de Matif voor maart 2024 van 230 euro naar 223 euro. ABZ Grondstoffen memoreert ook aan de verlenging van de opschorting tot 2025 van een extra belastingheffing op de import van maïs die in 2018 is ingegaan. Een maatregel die sinds het aantreden van president Biden op de achtergrond was terechtgekomen.
Minder uitzaai wintertarwe
Op basis van de aanhoudende natte periode, trekt ABZ-Grondstoffen de conclusie dat een aanzienlijk deel van de geplande wintertarwe niet meer kan worden ingezaaid. De wintertarwe vervangen door zomertarwe is slechts een beperkte optie. Er is immers een beperkt aanbod aan zaaizaad beschikbaar, waardoor slechts een deel van het areaal kan worden ingezaaid. ABZ Grondstoffen verwacht dat het resterende areaal met maïs wordt ingezaaid.
Eiwitten
Momenteel wordt de sojamarkt met grote interesse gevolgd. ABZ Grondstoffen wijst daarbij op het feit dat we ons momenteel in een periode bevinden waar de weersomstandigheden een grote invloed hebben op de werkelijke oogst. De verwachting is dat komende week regen valt in het midden/noordelijke deel van Brazilië. Deze regen is op korte termijn erg belangrijk om aanzienlijke verliezen door droogte te voorkomen. In het voorgenoemde gebied wordt 36 procent van de soja verbouwd. Aan het beging van het seizoen bevatte de grond nog veel vocht en kon veel warmte worden opgevangen. Nu begint dit zijn tol te eisen. In steeds meer gebieden wordt het te droog. Volgens ABZ Grondstoffen is e huidige droogte het droogste sinds 20 jaar. De grond krijgt dus heel veel te verduren. Met grote interesse wordt nu gevolgd of de voorspelde regen daadwerkelijk gaat vallen en hoeveel. Anders worden lagere oogstramingen niet uitgesloten. Momenteel is de soja-aanvoer krap. Daarbij wijst ABZ Grondstoffen erop dat we dit jaar overwegend afhankelijk zijn van Brazilië met hun goede oogst. Probleem vormt de beperkte beladings-capaciteit van de schepen. Dit zorgt voor ernstige vertragingen. Zo liggen momenteel zeker 90 schepen voor de kust te wachten voor belading. Deze schepen laden trouwens ook andere vracht. Verwachting is dat dit in mei weer ruimer zal worden als Argentinië ook weer aan de markt komt met een nieuwe oogst soja.
Bijproducten
Het suikergehalte van de bieten uit de huidige (moeizame) oogst valt lager uit dan in andere jaren. De gehaltes gaan dit jaar richting de 15 procent. Dit betekent ook dat bietenpulp met een hoog suikergehalte dit jaar schaarser is. Volgens ABZ Grondstoffen betekent dit dat er meer volume nodig zal zijn om hoog suikerpulp in de verwerking op te waarderen naar hoog suikerpulp van rond de 20 procent.
Palmpitschroot staat onder druk. In de origine wordt meer verhandeld naar omliggende landen wat de prijs doet stijgen. Palm komt normaal uit de hoek van Indonesië en Maleisië. Om het product naar Europa te krijgen varen schepen door het Suezkanaal. Afgelopen week zagen we dat het veiligheidsrisico is opgelopen voor aanslagen op handelsschepen. Daardoor wordt afgevraagd of deze schepen niet beter langs Zuid-Afrika kunnen varen. Dit zou betekenen dat schepen één week langer onderweg zullen zijn met extra vaarkosten tot gevolg. Alsmede de impact op de algehele vrachtenmarkt door beperking van vervoer, efficiëntie/capaciteit. Sojahullen blijven krap door een matige crush en aanbod vanuit Argentinië. De tarwegriesmarkt is rustig.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Susan Rexwinkel Agrio archief
Bron: ABZ-Grondstoffen