Video: Marges voor varkenshouders in de toekomst kleiner? Wat kunt u doen om dit te ondervangen?
Het door MSD Animal Health georganiseerde event wist zo’n 90 professionals uit de Belgische varkenshouderij naar Brouwerij Haeseveld in het Belgische Gent te trekken. Op het menu die dag: darmgezondheid. Want daar valt – nu en in de toekomst – nog veel winst te behalen, bleek gedurende de dag.
Gevaarlijke synergie
Darmgezondheid speelt een grote rol binnen de algehele gezondheid en technische prestaties van varkens. Prof. Dr. R. Ducatelle van de Universiteit Gent praatte de toehoorders bij over de belangrijkste bevindingen uit recent onderzoek. Een van de belangrijkste, nieuwe inzichten is dat het microbioom een baanbrekende rol speelt in het ontstaan van letsels. “Het blijkt dat als er PIA is, het microbioom ook verstoord is. Er is zelfs synergisme vastgesteld tussen lawsonia en bijvoorbeeld brachyspira, waarbij we zien dat de letsels spectaculair erger worden als gevolg van die wisselwerking. De combinatie tussen het microbioom en de lawsonia is eigenlijk de trigger voor het ziekteprobleem en voor de schade”, aldus Ducatelle, die daarmee het belang onderstreept van zowel een goede darmgezondheid als het onder controle houden van ziekten en virussen.
Video van Richard Ducatelle - https://nl.msd-animal-health.be/varkens/pia-event-2023/#Richard-ducatelle
Vaker schade door lawsonia
Patholoog Philip Vyt probeerde de toehoorders meer inzichten te geven in de verschillende bacteriën die een rol spelen in de darm. “Een aantal beschadigen de darm en een aantal ook juist niet”, aldus de patholoog die bij die eerste groep vervolgens onderscheid maakt tussen bacteriën die ernstig letsel geven (zoals salmonella) en bacteriën die meer chronische letsels geven, zoals bijvoorbeeld lawsonia. Schade als gevolg van chronische lawsonia constateert Vyt vaker dan voorheen. Hoewel hij deels nog gist naar de oorzaak van de toename, is hij er vrijwel zeker van dat voeding en de manier van voeren een rol spelen. Hij benadrukt het belang van een goede diagnose. “Enkel op basis van een goede diagnose kun je het oorzakelijk probleem aanpakken.”
Video van Philip Vyt - https://nl.msd-animal-health.be/varkens/pia-event-2023/#Philip-Vyt
Wisselwerking Lawsonia en voerconversie
In de presentatie van nutritionist Geert De Wolf lag het accent vanzelfsprekend meer op voeding, maar ook De Wolf benadrukte dat een brede blik van belang is. “Met alleen voer kunnen we PIA niet oplossen, maar als het om voer gaat, zijn er verschillende parameters waarop we kunnen sturen, waardoor de varkens het voer beter verteren en voedingsstoffen beter worden opgenomen. Andersom geldt ook: meer grip op lawsonia – door goed management en vaccinaties – leidt tot een betere voerconversie”, aldus De Wolf, die in zijn presentatie ook benadrukte dat hij bij de bedrijven die hij begeleidt, als bijkomend voordeel van PIA-vaccinaties een drastische afname in het antibioticagebruik ziet.
Video van Geert de Wolf - https://nl.msd-animal-health.be/varkens/pia-event-2023/#Geert-De-Wolf
Rendabiliteit en duurzaamheid
Ook praktijkdierenarts Bart De Jongh hield een oprecht pleidooi voor het gebruik van de PIA-vaccinatie. Vanwege de positieve ervaringen die hij hiermee in Nederland heeft opgedaan, adviseert hij steeds vaker varkenshouders in België om het vaccin toe te passen en vooral te blijven toepassen. “Niet alleen vanwege de betere technische prestaties van de varkens, maar ook omdat het vaccin leidt tot een lager antibioticagebruik en daarmee bijdraagt aan de duurzaamheid van de sector”, aldus De Jongh, die verwacht dat het vaccin de komende jaren voor Belgische varkenshouders alleen maar belangrijker wordt. “Er gaat vanwege een hogere rendabiliteit vermoedelijk steeds meer gebruik worden gemaakt van groeirassen en dan kan dit vaccin daar een heel belangrijke rol in spelen.”
Video van Bart de Jongh - https://nl.msd-animal-health.be/varkens/pia-event-2023/#Bart-De-Jongh1
Onderste uit de kan
Praktijkdierenarts Dries Donkers vertelde over zijn eigen praktijkervaringen met PIA-vaccinaties, die in België steeds vaker wordt ingezet. “Bij gevaccineerde vleesvarkens zien we duidelijk minder klinische symptomen en tegelijkertijd betere technische prestaties”, aldus de Belgische dierenarts die de PIA-vaccinatie tevens als handige tool ziet om voerkosten te reduceren. Voor de toekomst extra belangrijk, aldus Donkers, die vermoedt dat de marges voor varkenshouders in de toekomst steeds kleiner zullen worden. “Het is dan nog belangrijker om de technische cijfers goed in beeld te krijgen en om het onderste uit de kan te halen. En een goede darmgezondheid kan daaraan bijdragen.”
Video van Dries Donkers - https://nl.msd-animal-health.be/varkens/pia-event-2023/#Dries-Donkers
Meer weten? Klik hier om de aftermovie te zien.
Meer over PIA leest u op de website van MSD Animal Health.
BNL-NON-231100012
Tekst: MSD Animal Health
Beeld: MSD Animal Health