Column: 2024 gaat verder met onveranderde varkensprijzen
Afgelopen week was het even spannend wat er zou gebeuren met de varkensprijs. Vion was de eerste die de spits mocht afbijten en kwam maandag met een onveranderd. Dinsdag is dan Teleporc, geen notering. Geen enkele partij werd er gegund, omdat de vraagprijs niet werd geboden. Woensdag kwam de VEZG met een onveranderd; wat in mijn ogen een kleine meevaller was.
Het is duidelijk dat er varkens zijn blijven liggen
Terug naar Nederland. In week 52 werden er slechts 145.000 varkens geslacht welke met 102,1 kilogram. Ze waren aanzienlijk zwaarder dan de week ervoor toen de varkens 99,4 kilogram wogen. Het is duidelijk dat er varkens zijn blijven liggen. Een kleine berekening zeggen dat dit er ruim 80.000 varkens zullen moeten zijn, dus twee dagen slachten. Hoe kom ik op de getal? De weken voor de kerst zijn er ruim 100.000 varkens meer geslacht, de laatste week voor kerst e 40.000 varkens minder en tussen kerst en Nieuwjaar 140.000 dieren minder dan in een normale week. Dus houden we het op 80.000 varkens over. Dat in week 1 de prijs onveranderd blijft, zegt mij dat de vleesmarkt nog wel meevalt ondanks een wekenlange klaagzang van Vion. In week 2 kunnen alle varkens die toch nog even zijn doorgeschoven, geslacht worden en is de markt vrijdag weer schoon.
De prijs van de onderdelen is aan het dalen. Als je het doorrekent naar de varkensprijs dan is dit 5 tot 7 centen per kilogram. Maar ja, voor de kerst zijn dezelfde onderdelen in prijs gestegen en dat hebben de slachterijen in eigen zak gestoken. Het zal daarom voor hen dan ook geen probleem zijn om dit nu te betalen. Maar toch, het is al langer de wens van slachterijen om de varkensprijs te verlagen, maar gaat dit lukken? In Duitsland is het de verwachting dat er woensdag niks gebeurd. De reden is dat vele boeren de straat op gaan om te demonstreren voor een voldoende inkomen; ook in de toekomst. Het zou wel heel slecht zijn als slachterijen dit zelf om zeep zouden helpen aanstaande woensdag door de prijs van varkens te verlagen. En als Duitsland niks doet, dan zal Nederland zich ook wel rustig houden.
Maar er speelt nog iets meer mee. In 2023 zijn er in Nederland 900.000 varkens minder geslacht dan in 2022. Voor 2024 ligt er nog een grotere daling in het verschiet en komen we misschien rond de 13.500.000 varkens uit. Dat is dus 1.200.000 varkens minder. De vraag is, wie krijgt deze daling voor zijn kiezen. Dit gegeven zal een slachterij terughoudend maken met verlagen. Maar als ze willen verlagen zal het deze maand moeten gebeuren. Het blijft dus spannend.
België verlaagd volgende week al wel zijn notering met 3 centen. Daar mag bij vermeld worden dat ze begin december de notering met 2 centen hebben verhoogd, waar andere landen onveranderd bleven noteren. Denemarken heeft zijn notering ook verlaagd. Hier is het 2.7 centen. Italië verlaagt met ruim 3 centen, maar in Spanje en Frankrijk bleven de noteringen op onveranderd. Met name Spanje moet veel vlees op de Europese markt afzetten en doet dit dus met een onveranderde notering. Dit alles maakt het voor de Boerenvarkensprijs ook heel gemakkelijk om ook met een onveranderde notering van 2,37 euro te komen.
Tot zover is alles rustig op de varkens- en biggenmarkt. Laten dit nog even volhouden
Op de biggenmarkt blijft het even nog rustig. Ook hier zijn uitvallende slachtdagen, dus vrijkomende plekken om biggen op te leggen, de oorzaak dat het rustig is. Maar ook de verminderde mogelijkheden om biggen te exporteren. Vanaf deze week gaat alles weer zoals vanouds en nu kunnen we kijken hoe de balans de komende week gaat uitvallen. De Boerenbiggenprijs houdt het voor nu op onveranderd van 76,50 euro, net als Duitsland doet. Spanje heeft meer vertrouwen, maar heeft ook minder kunnen importeren de afgelopen weken en verhoogd zijn prijs met 2 euro. Tot zover is alles rustig op de varkens- en biggenmarkt. Laten dit nog even volhouden.