15.000 euro boete Gosschalk voor dierenmishandeling
Als bewijs voerde het OM undercover gemaakte videobeelden in het slachthuis aan, in de periode van 25 november tot en met 28 december 2020. Daarop was mishandeling van varkens en runderen te zien en overtreding van de Europese Verordening met betrekking tot het slachten van dieren. Het OM is van mening dat de zaak met een boete van 15.000 euro voor het bedrijf moet worden afgedaan. De zaak tegen de voormalig bestuurder is geseponeerd. Het OM is wel van plan de werknemers te bestraffen die zich schuldig hebben gemaakt aan mishandelingen. Zij zullen opgeroepen worden voor een hoorzitting, waarbij hen een strafbeschikking in de vorm van een werkstraf kan worden opgelegd.
Zwaar weer
Uit het onderzoek blijkt volgens het OM niet dat de bestuurder - de leidinggevende - van de slachterij actief instructies gaf tot de verboden gedragingen. Hij zou eerder een passieve rol bekleed hebben. Na de aangifte werd het slachthuis voor acht weken gesloten, zegden enkele grote afnemers het contract met het slachthuis op en raakte het bedrijf in zwaar weer. Daarnaast heeft de situatie veel indruk gemaakt op de bestuurder, aldus het OM. Hij heeft zijn positie binnen het bedrijf moeten opgeven. Ook is er sprake van verkoop van het familiebedrijf.
Misstanden
De zaak kwam volgens het OM aan het licht toen in 2021 in diverse media undercoverbeelden verschenen waarop mishandelingen van varkens en runderen te zien waren bij Gosschalk. ‘Op de beelden was onder meer te zien hoe de dieren geslagen werden met peddels, opgejaagd werden met luid geschreeuw, overmatig met prikkers gestoken werden en aan hun oren en poten getrokken werden om sneller door het slachthuis te verplaatsen.’ Stichting Varkens in Nood (VIN) deed op 28 juni 2021 aangifte van dierenmishandeling. ‘Onderzoek van de NVWA wijst uit dat er inderdaad sprake was van dierenmishandeling door de medewerkers van de slachterij’, stelt het OM. ‘Uit het dossier blijkt dat er sprake was van een hoge slachtsnelheid en een stressvolle werkomgeving waarin zo snel mogelijk gewerkt moest worden.’
Veel veranderingen doorgevoed
De ruime media-aandacht heeft er voor gezorgd, dat er inmiddels veel veranderingen zijn doorgevoerd in het slachtproces, constateert het OM. ‘Zo zijn er meer camera’s geplaatst en het toezicht is geïntensiveerd. Er worden geen varkens meer geslacht en de slachtsnelheid is verlaagd, zodat misstanden ook vanwege productiesnelheid minder voor de hand zullen liggen. ‘Via de rechtbank zou het minstens nog anderhalf jaar duren voor de zaak op zitting zou komen. 'Het lange tijdsverloop van de zaak zou dan afdoen aan de strafmaat en het maatschappelijk effect’, aldus het OM ter besluit.
Overgenomen
Gosschalk raakte vorig jaar in financieel zwaar weer en is inmiddels overgenomen door de Fuite Group. Het bedrijf is verder gegaan onder de naam 'FamilyBeef' en richt zich volledig op de afzet van rund- en kalfsvlees.
Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Agrio archief