Column: Varkensprijs gaat fors naar beneden
Soms verwacht je iets, maar hoop je dat het uit blijft. Dan gaat het natuurlijk over het verlagen van de varkensprijs. Niet zomaar verlagen, maar ook nog eens fors en dit gebeurt in Nederland. De Nederlandse slachterijen met Vion voorop vonden de prijs al weken te hoog.
Ik hoor van verschillende partijen dat ze de komende week ook weer naar Duitsland gaan leveren
Na wel twee maanden van klaagzang door Vion hebben ze de prijs voor de varkens afgelopen maandag dan toch maar verlaagd. Vion deed dit met 6 centen en dit werd gevolgd door Van Rooi en Westfort. Compaxo vond min 7 centen nog beter passen. Natuurlijk zijn er voldoende varkens in de eerste weken van januari en ze zijn ook nog eens zwaar. In week 1 werden er 249.000 varkens geslacht van gemiddeld 102,5 kilogram. Ook voor de afgelopen week waren er nog voldoende varkens, maar voor week 3 worden de aantallen al wat overzichtelijker en in week 4 zal er wel schoon schip zijn; ook omdat de slachterijen de varkens wel willen. Zeker nu het verschil met Duitsland weer fors is, waardoor er meer varkens de grens over gaan. In Week 1 waren dat er alleen naar Duitsland ruim 17.000 dieren. Ik hoor van verschillende partijen dat ze de komende week ook weer naar Duitsland gaan leveren. Dus dit aantal zal toenemen en het voordeel is meer geld voor de varkenshouder en op de Nederlandse markt zal het overaanbod dan snel verdwenen zijn.
Slachterijen hebben even geprofiteerd van het extra aanbod en gaan dit waarschijnlijk komende week met weer een nieuwe verlaging nogmaals doen. Hoeveel? Er wordt gesproken over min 5 centen. Wat te doen? De Boerenvarkensprijs denkt met eenmalig min 10 centen naar 2,27 euro de dalende prijs wat te kunnen afstoppen en daarmee met de kleine verlaging van de slachterijen volgende week de markt weer tot rust te kunnen brengen.
Duitsland deed wat ervan hen werd verwacht; in een week waarin Duitse boeren voor hun bestaanszekerheid strijden, hielden de VEZG /ISN en ook de slachterijen hun notering op onveranderd. En zo hoort het. Voor de komende week zijn de kaarten nog niet geschud. Tönnies kondigde afgelopen donderdag al een min 10 centen aan voor woensdag aanstaande, maar de ISN wenst een onveranderd met als reden dat slachterijen volop van de stijgende onderdelenprijs van voor de kerst hebben geprofiteerd. Een verlaging kan nu volgens hen achterwege blijven.
Wat betreft de aantallen varkens staat de markt er bij de Duitsers er beter voor dan in Nederland
In cijfers: begin december had de prijs zowel in Duitsland maar ook in Nederland met minimaal plus 10 centen en misschien wel met 15 cent en kunnen stijgen als er geen akkoord was geweest tussen de VEZG en de Duitse slachterijen. Daarom mag de prijs woensdag niet gaan dalen. Wat betreft de aantallen varkens staat de markt er bij de Duitsers er beter voor dan in Nederland. Er is sprake van weinig overaanbod en dat vind je ook terug in de stijgende Teleporc notering; al is het maar 1 cent geweest. Naast Teleporc is er ook nog een levendige handel van varkens. In een paar dagen tijd werden er 2000 varkens verhandeld voor de prijs van ronde de 2,11 euro.
In België bleef de prijs voor de varkens op onveranderd. Denemarken verlaagde met 4 centen. Frankrijk en Spanje noteerden onveranderd, maar in Italië gaat de prijs met 3 centen naar beneden. Het vreemde is, Vion Nederland heeft het altijd over dat ze moeten concurreren met Spanje op de Europese markt. Dit laatste land hoeft daarvoor zijn prijs niet te verlagen. De eerlijkheid gebiedt dat de prijs van de met name de luxe onderdelen wel verder zijn gedaald, maar zeker niet verder dan dat ze voor de kerst waren gestegen.
Het aanbod aan biggen is niet bijzonder groot
De biggenmarkt houdt zijn notering op onveranderd. De druk op de varkensmarkt voorkomt een stijging. Duitsland was onveranderd, maar Spanje verhoogde met 1,50 euro. Het aanbod aan biggen is niet bijzonder groot en dat zorgt ook voor een gelijkblijvende notering. Ook de Boerenbiggenprijs sleutelde niet aan haar prijs en noteerde onveranderd op 76,50 euro.
In memoriam Jan Bakker
Jan Bakker, een man die ik al jaren ken, maar alleen van met de telefoon. Jan, waar ik zaken mee heb gedaan op de termijnmarkt en in de laatste jaren veel informatie mee uitwisselde. Een grote hoeveelheid prijzen kregen ik van hem. Varkensprijzen van bijna de gehele wereld, informatie over aanbod, ontwikkeling van varkensstapel en elke vrijdagmiddag de actuele prijzen van de week met ook de slachtaantallen. Steevast als ik hem om op vrijdagmiddag half 2 nog niet de Boerenvarkensprijs en -biggenprijs had gezonden, kwam er een berichtje: ‘Waar blijf je?’ Jan is niet meer. Ik wens de familie Bakker veel sterkte om dit verlies te verwerken.