Rabobank: emissie in 2030 kan 20 procent minder, via voer en mest
Om dat doel te bereiken is wel een betere business case nodig voor toeleveranciers om innovatieve oplossingen op te kunnen schalen. Overheden kunnen dit proces bespoedigen door subsidieregelingen voor varkenshouders. Het is daarbij belangrijk dat er een deugdelijk systeem wordt ontwikkeld voor prestatiebonussen en risico’s door de hele keten.
Akkoord met klimaatdoelen Parijs
Rabobank International ziet een groot aantal initiatieven van het bedrijfsleven, zoals voerleveranciers, de retail, en sectororganisaties. Maar het internationale karakter van de varkensvleesketen maakt de opgaven uitdagend, schrijft de Rabobank in de Engelstalige rapportage ‘Innovations can significantly cut greenhouse gas emissions in Europe’s pork suplly chain’.
In deze rapportage schrijft Rabobank International dat de varkensvleesketen begrijpt dat de klimaatdoelen van Parijs gehaald moeten worden. Dit betekent 55 procent emissiereductie in 2030 en CO2 neutraliteit in 2050. Veel agribusiness ondernemingen hebben deze doelen onderschreven, volgens Rabobank International.
Verduurzaming veevoer
Onderdeel van het verduurzamingspakket van de West-Europese varkensvleesketen is het gebruik van ‘100 procent ontbossingsvrije soyaschroot’, toenemend gebruik van bijproducten en locale veevoergrondstoffen. Een deel van de beoogde emissiereductie is al in de maak door de toepassing van zonnepanelen en biogas.