Slechtste kwartaal vleesvarkens in vier jaar
De zeugenhouderijen boekte in het eerste kwartaal van 2013 (exclusief btw) een voerwinst van 172,- euro ten opzichte van 196,- euro in 2012, een daling van 12,2 procent. Vleesvarkenshouderijen kregen het nog zwaarder te verduren met een daling van 36 procent. De voerwinst daalde in het eerste kwartaal naar 9,- euro exclusief btw ten opzichte van 14,- euro in 2012. De vleesprijs is wel gestegen met 8 cent per kilogram, maar dit kan het verschil niet goed maken.
Overspannen markt
Begin dit jaar sprak Accon avm de verwachting uit dat zeugen- en vleesvarkenshouderijen bovengemiddeld zouden presteren in 2013. Toch lijken de vooruitzichten op basis van de cijfers uit het eerste kwartaal nu minder positief. Patrick Janssen, senior agrarisch adviseur bij Accon avm: „De voerprijs is sinds 2006 met ruim 70 procent gestegen. Oorzaak hiervan is schaarste van de grondstoffen, wat leidt tot een overspannen markt. Voor restproducten uit de voedingsmiddelenindustrie zijn, naast de varkenshouderij, nieuwe afzetmarkten ontstaan. Denk hierbij aan biovergisters. Deze biovergisters leggen claims op het grondstoffenaanbod wat voorheen beschikbaar was voor de veehouderij. Ik verwacht dan ook dat ondernemers rekening moeten houden met een blijvend hoge voerprijs. Waarden zoals in 2006 zullen we zeer waarschijnlijk niet meer halen."
Verwachting
Ondanks de verwachting dat de voerprijzen van 2006 niet meer worden gehaald is Janssen voorzichtig positief: „Sinds maart is de voerprijs licht aan het dalen. Het is nog erg vroeg om hier conclusies uit te trekken, maar als het doorzet, verwacht ik voor de zeugenhouderijen dat de voerwinst over heel 2013 nog steeds bovengemiddeld zal zijn." Voor de vleesvarkenshouders wordt het erg lastig om na zo’n slecht eerste kwartaal het jaar gemiddeld af te sluiten. Janssen: „Waar vaak onvoldoende bij wordt stil gestaan, is dat de markt bijzonder cyclisch van aard is. Varkenshouders springen daar op dit moment te weinig op in, waardoor de kans bestaat dat hun bedrijf in de financiële problemen komt. Ik adviseer agrarische ondernemers dan ook om altijd reserves op te bouwen, waar in mindere tijden een beroep op kan worden gedaan. Daarnaast kan het ook verstandig zijn om voor een bepaalde periode prijsafspraken te maken met voerleveranciers in de vorm van vaste voerprijzen."
Tekst: Accon AVM
Beeld: Ingrid Zieverink