WUR econoom varkensproductie Robert Hoste: 'Sanering slachterijen onvermijdelijk'
Hoste denkt dat de gevolgen van de sanering in Duitsland voor Nederlandse varkenshouders wel meevallen. De Vion Food Group maakte gisteren bekend dat een aantal Duitse vleesverwerkingslocaties worden verkocht of gesloten. Maar het betreft geen Nederlandse slachtvarkens. De sanering is noodzakelijk vanwege de oplopende verliezen in Duitsland, waar de krimp van de varkensstapel groter is dan in Nederland. Sinds 2020 is het aantal slachtingen in Duitsland met ongeveer 8 miljoen gedaald naar 37 miljoen in 2023. Dat is een afname van 17 procent. Veel meer dan in Nederland.
Afrikaanse varkenspest
Hoste: „De verwevenheid tussen Nederland en Duitsland is er en dat zal ook altijd wel zo blijven. Maar deze sanering, die nog niet afgelopen is in Duitsland verwacht ik, is ingrijpender voor de Duitse varkenshouderij dan voor de Nederlandse. De Afrikaanse varkenspest heeft het allemaal verergerd. Daardoor is het proces in Duitsland in een stroomversnelling gekomen."
Hij vervolgt: „De negatieve spiraal van hoge voerprijzen en lage opbrengstprijzen van enkele jaren geleden hebben we in Nederland ook gezien, maar hier is de wind duidelijk gedraaid in het voordeel van de varkenshouders. Dat is in Duitsland minder het geval. De export naar vooral China vanuit Duitsland is niet meer mogelijk, en zeugenhouders haken af bij de grote investeringen voor bedrijfsaanpassingen voor dierenwelzijn. Daardoor is de varkensstapel in Duitsland flink gekrompen."