‘Reorganisatie en sluiting Vion slachthuis heeft weinig invloed op markt vleesvarkens’
Dinsdag maakte Vion bekend dat ze onder andere haar varkensvleesverwerkingslocatie in Perleberg gaat verkopen aan Uhlen GmbH. Daarnaast sluit Vion binnen enkele weken de poorten van haar varkensslachterij in het Noord-Duitse Emstek. Hier worden wekelijks zo'n 60.000 varkens geslacht. Vion zegt nog geprobeerd te hebben een koper voor dit slachthuis te vinden, maar ontving hiervoor geen interessante biedingen.
Geen grote invloed
In een reactie stelt de ISN desgevraagd dat de door Vion aangekondigde veranderingen naar verwachting geen grote invloed zullen hebben op de markt van vleesvarkens. Daarbij verwijst de ISN naar de actuele dichtheid van slachthuizen in Noordwest-Duitsland en het feit dat de slachtvolumes bij Vion-Emstek de afgelopen maanden reeds aanzienlijk zijn gedaald en ook andere slachterijen hun slachtvolumes inmiddels hebben verlaagd. „Niettemin betekenen de aankondigingen van Vion aanzienlijke veranderingen voor de slachthuisstructuur in Noord- en Oost-Duitsland. Dit betekent dat het Nederlandse bedrijf Vion zich voor een zeer aanzienlijk deel terugtrekt uit Duitsland”, aldus de ISN-woordvoerster.
Twee na grootste
In 2022 was Vion de op twee na grootste varkensslachterij in Duitsland. Volgens de ISN slachtte het bedrijf in 2022 op alle locaties samen circa 5,8 miljoen varkens. Daarmee had Vion een marktaandeel van 12,3 procent. Voor de locatie Emstek beschikte Vion over een vergunning voor het slachten van wekelijks maximaal 70.000 varkens. Recentelijk stelde Vion deze slachtvolumes aanzienlijk naar beneden bij.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Susan Rexwinkel Agrio archief
Bron: ISN Interessengemeinschaft der Schweinehalter Deutschlands