Steeds meer resistente ratten
In deze gebieden gaat het om ratten met een Franse genetische mutatie die voor de resistentie zorgt, melden Wageningse onderzoekers op basis van een groot landelijk onderzoek.
Rattenbestrijders
Van de 169 daarbij onderzochte rattenkeutels bleek 25 procent afkomstig te zijn van ratten die resistent of in ieder geval verminderd gevoelig zijn voor rodenticiden. Dat percentage, 25 procent, klopt met het beeld van rattenbestrijders, maar is duidelijk lager dan eerder, kleinschaliger onderzoek. Dat leverde toen 39 procent resistente bruine ratten op.
Duitse mutatie
Volgens de onderzoekers is de gevonden 25 procent een landelijk gemiddelde. In Twente, Achterhoek, Rijnmond en de Noordoostpolder zijn veel meer ratten die door een Duitse mutatie resistent zijn (geworden). In Brabant en Limburg, maar ook in de Gelderse Vallei gaat het om een Franse mutatie.
Moeilijk voorspellen
De gevolgen voor de rattenbestrijders zijn volgens de onderzoekers moeilijk te voorspellen. Wel zullen in de genoemde gebieden minder krachtige rodenticiden van de tweede generatie (bromadiolon en difenacoum) nog maar beperkt werkzaam zijn.
Verdere studies naar onder meer de verspreiding van de resistente bruine ratten en de effectiviteit van andere middelen zijn nodig.
Tekst: Stal & Akker