Vion en De Dierenbescherming samen op op Grüne Woche
Ze presenteren hun gezamenlijke innovaties voor meer dierenwelzijn en een prijs voor iedereen in de keten waarbij de extra kosten voor de boer worden vergoed. Vion belooft de beursbezoekers een optimale transparantie over de herkomst van haar vlees en aantoonbare inzet voor meer dierenwelzijn. Het doel is de zekerheid voor consumenten waar het vlees vandaan komt en de wetenschap dat een beter leven voor dieren in de hele keten een belangrijke rol heeft gespeeld. Retailers kunnen volgens Vion op die manier laten zien hoe zij zich inzetten voor kwaliteit, duurzaamheid en welzijn in het vlees dat zij verkopen. Varkenshouders de aan Vion leveren, tonen hiermee hun inzet voor dierenwelzijn en transparantie over de herkomst van vlees.
Volgens Bert Urlings, directeur Kwaliteit bij Vion, is deze gezamenlijke beursdeelname opvallend. „Dat deze partijen elkaar opzoeken en samen innovatieve systemen realiseren voor het verbeteren van dierenwelzijn is wat ons betreft de nieuwe standaard voor hoe wij willen werken. Samenwerken met partners in de gehele keten met oog voor dierenwelzijn, de productie van gezond en veilig voedsel en transparantie over de herkomst daarvan.”
Traceerbaarheid
Op de Grüne Woche wordt ook de nieuwste innovatie DNA Traceability gepresenteerd. Vion werkt hiervoor samen met MSD Animal Health, in haar streven naar transparantie in de oorsprong van vlees en dierenwelzijn. Hierbij wordt gebruik gemaakt van hun eigen DNA Traceback technologie. Deze wordt erkend als de meest geavanceerde oplossing voor traceerbaarheid op de markt en biedt zekerheid over de herkomst van vleesproducten. Met behulp van DNA, de ‘barcode’ van de natuur, herkent het platform dat producten in alle schakels van de keten, zoals varkenskoteletten, worstjes en gekookte ham, afkomstig zijn van de Vion Beter Leven keten.
DNA-profielen van de moederdieren in de specifieke toeleveringsketen worden verzameld en opgeslagen, en er worden monsters genomen van producten, waardoor een product nauwkeurig kan worden herleid naar het dier op de boerderij. Via dit platform toont Vion de integriteit van haar producten, van boerderij tot bord en krijgt de consument de zekerheid dat de afkomst van het dier klopt.
Monitoren dierenwelzijn
Ook tonen de partijen tijdens de Grüne Woche de Artifical Intelligence monitoringstool met slimme cameratechniek die door de Dierenbescherming, Deloitte, Eyes on Animals en Vion is ontwikkeld. De ontwikkelde videosoftware maakt gebruik van kunstmatige intelligentie om te monitoren hoe er met dieren wordt omgegaan in de slachterij. Het systeem detecteert bewegingen van personen, dieren en objecten en hun interactie. Videofragmenten die (mogelijk) afwijken van het protocol van Vion met betrekking tot de omgang met dieren, worden automatisch geselecteerd door het algoritme van het systeem. Deze videofragmenten worden via een dashboard beschikbaar gesteld om te beoordelen. Dit systeem stelt de dierenwelzijnsfunctionarissen van Vion in staat om snel maatregelen te nemen als dat nodig is. Vion heeft dit slimme camerasysteem vanaf 2021 in haar slachterijen in Nederland, België en Duitsland geïnstalleerd.
Betrouwbare borging
Al deze nieuwe ontwikkelingen worden door de Stichting Beter Leven nauwlettend gevolgd en gebruikt in de borging van het keurmerk in de keten. Het Beter Leven keurmerk is het grootste en meest bekende duurzame keurmerk van Nederland. Vion stelt dat ook voor de toekomst samenwerking met de verschillende partijen in de keten van belang zal zijn voor het keurmerk.