Column: Varkensmarkt blijft lastig
Al neemt de druk wat af, de varkensmarkt blijft het lastig houden. Het aanbod is en blijft nog ruim, de slachtgewichten zijn nog steeds hoog, maar ook de storing bij de slachterij doet er natuurlijk geen goed aan om de balans te vinden in vraag en aanbod.
De komende week wordt er rekening mee gehouden dat de varkensprijs naar beneden gaat
In week 2 werden er 312.000 varkens geslacht met een slachtgewicht van bijna 103 kilogram. Dit zijn allebei ruime cijfers. Natuurlijk zijn er nog varkens van de week ervoor, maar de varkens groeien ook snel en deze combinatie zorgt ook voor een hoog slachtgewicht. Voor de komende week worden er wel wat minder varkens verwacht. Dat gaat echter nog geen invloed hebben op de prijsvorming. Sterker nog, deze is negatief. De komende week wordt er dus rekening mee gehouden dat de varkensprijs verder naar beneden gaat en daarom gaat ook de Boerenvarkensprijs naar beneden en wel met 5 centen naar 2,22 euro.
De slachterijen hebben afgelopen week hun prijs verlaagd met 3 of 4 centen en komen dit jaar op min 9 tot 10 centen uit. De komende week daalt de prijs naar verwachting met een maximaal van 5 centen. Daarmee zal het totaal van de verlaging op min 15 centen uitkomen en dat moet dan de bodem gaan worden voor de varkensprijs voor de komende maand.
In Duitsland daalde de varkensprijs met 10 centen; wat ook al door Tönnies een week eerder werd aangekondigd. De ISN was dus niet bij machte om de prijs op een onveranderd te houden en omdat ze ook niet met Tönnies een ‘meerwekenprijs’ konden afspreken, is ook hier de verwachting dat de varkensprijs nogmaals gaat dalen. Dat zal dan wel met ongeveer min 5 centen zijn. Nu komt het wel vaker voor in Duitsland: één keer dalen wordt meestal gevolgd door een volgende daling de week erop en dat zal dan ook deze week het geval zijn.
De Duitse Teleporc hield afgelopen dinsdag de moed er nog wel in door onveranderd te noteren op 2,12 euro. Het waren slechts twee partijen die van eigenaar wisselden en de 2,12 euro was slechts 2 centen boven de werkelijke notering. Dat verschil ligt normaal rond 6 centen. Vrijdag daalde Teleporc met 6 centen naar 2,06 euro en daar is dus de gewenste 6 centen verschil. Zoals gezegd, de Duitse notering daalde met 10 centen, maar de onderliggende notering op de VEZG daalde met 0 tot min 10. Dat wil zeggen dat er verschillende varkens toch voor een onveranderde prijs weg zijn gegaan. Helaas ligt de macht door een net iets te groot aanbod bij de slachterijen en daarom wordt er ook voor Duitsland de komende week de verlaging verwacht van 5 centen.
In België daalt de varkensprijs met 6 centen en de Belgen komen dus op 9 centen dit jaar. In Denemarken daalt de prijs met ruim 5 centen en komt voor dit jaar op min 12 centen. Frankrijk houdt haar notering nog steeds op onveranderd en Spanje doet precies hetzelfde en noteert onveranderd. Italië laat echter haar prijs met een paar centen dalen en komt dit jaar ook op min 9 centen uit.
Voor de komende week gaat de biggenprijs eerder naar beneden dan naar boven
De daling van de vleesvarkens prijs dat doet de biggenmarkt geen goed. Een onveranderd is het maximaal haalbaar en we kijken de komende week eerder naar beneden dan naar boven. Niet dat er een overaanbod is, maar de vleesvarkenshouder wil minder gaan betalen omdat daar de marge onder druk staat. Duitsland liet zijn notering ondanks de daling van vleesvarkensprijs nog onveranderd. Spanje noteert nog 50 centen hoger en komt op 79 euro. Boerenbiggenprijs noteert onveranderd op 76,50 euro, maar weet niet of ze ook volgende week de prijs nog kan vasthouden.
Vion Duitsland en een overaanbod aan slachthaken
Wat al langer werd verwacht, kwam afgelopen week toch uit. Vion Duitsland gaat meerdere fabrieken afstoten of zelfs sluiten. De reden is dat ze het verlies niet langer kunnen bolwerken. Het vreemde is, meerdere fabrieken zijn verkocht en de nieuwe eigenaar zal ze zeker niet hebben gekocht om verlies te gaan draaien. Emstek met capaciteit van 60.000 varkens per week wordt gesloten en de 25.000 varkens die er de afgelopen tijd wekelijks nog werden geslacht, zullen naar een andere slachterij moeten. Dit zal weinig problemen opleveren, omdat er in het afgelopen jaar 8.000.000 varkens minder varkens waren. Deze 1.300.000 varkens zullen dus wel een plek vinden.
Maar zijn we er nu? Helaas vermoedelijk niet. Het overaanbod aan slachthaken is nog groot in Duitsland. En dit overaanbod zal snel weer terug zijn op het oude niveau, omdat er nog steeds varkenshouders stoppen in Duitsland. Is Vion nu klaar voor de toekomst door deze sanering? Het antwoord is vermoedelijk negatief. Er blijven teveel slachthaken en Vion lijkt niet opgewassen tegen met name Tönnies die wel winst kan maken. Het is dus wachten op een nieuwe ronde van saneren.
Sanering in Nederland door daling varkensaantallen
Met aantal slachtingen afgelopen week met ruim boven de 300.000 varkens mogen we blij zijn dat de slachthaken er nog zijn. Helaas hebben we in 2023 bijna 1.000.000 minder varkens geslacht dan in het jaar ervoor. Deze aantallen zullen de komende jaren zeker gaan dalen. Ruim 500 varkenshouders hebben zich op gegeven om het bedrijf te laten saneren en dit zijn zeker niet allemaal de kleinste bedrijven. Ons wekelijkse aanbod kon de komende jaar of jaren wel eens met 2.000.000 of 3.000.000 varkens gaan dalen en dan is de vraag: welke slachterijen gaan er minder slachten? Het antwoord is niet eenvoudig, maar het ligt voor de hand dat de slachterij met het minste eigen vermogen het grootste risico gaat lopen. Wordt dan Vion ook in Nederland het kind van de rekening?