Video: Van der Wal neemt nieuw meetprotocol in ontvangst: 'Stap naar robuuste vergunningverlening'
In het nieuwe protocol staat beschreven hoe je stalemissies op een correcte manier kunt meten met sensoren en wat daarvoor juridisch nodig is in het kader van een doelschriftvergunning. De overgang van middelsturing naar doelsturing is een wens van veel politieke partijen. Het idee erachter is dat een boer zelf kan bepalen met welke maatregelen op het bedrijf hij doelen op het gebied van natuur, water etc. kan behalen. Met metingen kan een veehouder aantonen dat hij binnen de gebruiksruimte van de vergunning is gebleven.
De nieuwe landelijke richtlijnen die op het symposium gepresenteerd zijn, moeten bureau's handvaten bieden die de dienst emissiemonitoring aanbieden aan een veehouder. Ook moet het rapport een hulpmiddel zijn voor het bevoegd gezag.
Werking in praktijk
Het rapport wordt later vandaag openbaargemaakt. Winkel, naast wetenschapper bij WLR ook Landelijk coördinator emissiemonitoring voor LNV, deelde tijdens de bijeenkomst in de ochtend al een tipje van de sluier. Metingen voor ammoniak en methaan zijn goed te doen in mechanisch geventileerde stallen zonder uitloop van varkens, pluimvee en vleeskalveren. „We kunnen nog niet uit de voeten met natuurlijk geventileerde stallen voor melkkoeien, vleesvee en melkgeiten. Dit is de huidige stand van zaken. De hoop is dat we deze scope kunnen uitbreiden voor natuurlijk geventileerde stallen", legt Winkel uit.
Onderzoeken
In mei van dit jaar wordt een update van het protocol verwacht op basis van nieuwe informatie. Ondertussen gaat er ook in de praktijk getest met meetprotocollen. Op Agro-innovatiecentrum De Marke in Hengelo (GD) is dit al in volle gang. Sinds 8 december worden daar al metingen met sensoren gedaan. Binnenkort zal er voor de varkenshouderij een proef starten op demobedrijf de Hoeve in Valkenswaard (NB) en voor de pluimveesector op het leghennenbedrijf van Verbeek in Woudenberg (UT).
Cruciale stap
Demissionair stikstofminister Christianne van der Wal is blij met het nieuwe protocol. „Dit is een cruciale stap in de voortgang van veel dossiers, waaronder verduurzaming van de veehouderij." Ze noemt een voorbeeld. „Ik ben zelf getrouwd met een ondernemer uit een andere sector. Die zegt altijd dat hij zal afhaken als de overheid zijn bedrijf gaat inrichten. Dat snap ik. Dat zie je in de agrarische sector ook heel erg. Als overheid bemoeien we ons veel te veel met hoe boeren doelen moeten gaan behalen. Ik spreek weinig boeren die verduurzamen onzin vinden. De doelen en opgaven zijn voor vaak wel duidelijk, maar boeren willen de 'hoe-vraag ' zelf invullen."
Zekerheid
Daar is wat voor nodig omdat de vergunningverlening vastzit. Van der Wal: „Innovatie is een grote uitdaging. The end-of pipe-innovaties doen wel wat ze beloven, maar de brongerichte- en technische stalinnovaties zijn een ingewikkelder verhaal. Het is cruciaal dat technieken doen wat ze beloven zodat we daarop kunnen bouwen. Meten is daarvoor cruciaal. Met dit nieuwe protocol is de basis gelegd, zodat we zeker weten dat het op de juiste manier gebeurt. Als we in staat zijn om doelsturing en meten goed neer te zetten, dan is dat een stap naar robuuste vergunningverlening. En het allerbelangrijkste: als ondernemers een investering doen in innovatie, dat deze veilig is en de vergunning houdbaar is."
Het rapport wordt later op de donderdag openbaargemaakt. Houd onze site in de gaten
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Reinout Burgers