Belgen eten minder vlees
In 2012 daalde het thuisverbruik van vlees (inclusief gevogelte, konijn en wild) met 3,6 procent naar gemiddeld 30,4 kg per persoon. Voor het eerst in jaren is de vleesconsumptie niet toegenomen. De meest geconsumeerde pure vleessoorten zijn in volgorde van belangrijkheid varkensvlees, kip, rundvlees, kalfsvlees en lams- en schapenvlees. Lams- en schapenvlees en kalkoen zijn de voornaamste stijgers in 2012, maar ze vertegenwoordigen slechts een beperkt marktaandeel.
Als je kijkt naar het verbruik van vis en vlees, dan blijft de voorkeur van de Belgen uitgaan naar vlees. In 2012 nam vlees 87,7 procent van het volume in, tegenover 12,3 procent voor vis. Vers blijft de voorkeur genieten boven diepvriesvlees. 95,4 procent van het aangekochte volume vlees is vers. Voor het onderzoek werden 5.000 Belgische gezinnen ondervraagd.