Varkensprijs noteert onveranderd, markt lijkt te stabiliseren
De varkensprijs noteert weer eens onveranderd na de verlagingen in de afgelopen drie weken. Slachterijen zijn door hun overaanbod aan varkens heen en het huidige aanbod wordt dus weer voldoende opgenomen.
Wat gaat Vion maandag doen? Noteren ze ook onveranderd of willen ze verder verlagen?
Het aantal geslachte varkens daalt van 312.000 varkens naar krap 306.000 dieren en ook het slachtgewicht gaat naar beneden met 0,2 kilogram, maar de varkens blijven nog wel goed aan het gewicht. Vorig jaar waren de aantallen nog wel hoger. In week 3 van 2023 werden er nog 9.000 varkens meer, maar wel 3 kilogram lichter. Het gewicht zal de komende weken wel verder gaan dalen; evenals de aantallen geslachte dieren.
De onderdelenmarkt staat nog even onder druk. Nu de varkensprijs stabiliseert zal de druk op de onderdelenprijs echter snel afnemen. De klaagzang van Vion doet hier trouwens geen goed aan. Ze blijven het signaal afgeven dat de prijs nog lager moet. Dus wachten verwerkers en vleesverkopers zo lang mogelijk met de aankoop om nog te kunnen profiteren van een eventuele lagere prijs. De Boerenvarkensprijs moet een klein beetje het boetekleed aantrekken. Vorige week waren we snel met een verdere verlaging van de varkensprijs met 5 centen en misschien achteraf was het niet of niet volledig nodig geweest. Voor deze week blijft de Boerenvarkensprijs wel onveranderd op 2,27 euro staan.
Wat gaat Vion maandag doen? Noteren ze ook onveranderd of willen ze verder verlagen? Dan komen we in dezelfde situatie als vorig jaar eind mei. Toen dat hier ook gebeurde en kwam het verschil met Duitsland op 20 centen uit en dat hielden ze in Nederland weken vol. Duitsland liet afgelopen woensdag de varkensprijs onveranderd en dat was een beetje tegen de verwachting in. Het gerucht gaat dat dit een week eerder al was afgesproken en dat de onveranderd ook voor aanstaande woensdag zal gelden. De Teleporc denkt zelfs nog positiever. Dinsdag was al 3 centen hoger en kwamen daarmee op het normale niveau ten opzichte van de ISN-notering, maar afgelopen vrijdag kwam hier nog weer 4 centen bij en daarmee kwamen ze op 13 cent hoger uit dan de ISN.
Gaan we even naar België, daar verlagen ze met 1 cent en komen ze voor dit jaar op min 10 centen. Denemarken laat zijn notering op onveranderd staan; net als Frankrijk en ook Spanje. Italië verlaagt nog even met 2,5 centen. Als je dit dan bekijkt dan zou je kunnen stellen dat de varkensmarkt in geheel West-Europa in een rustiger vaarwater is gekomen.
Ook biggenprijs blijft op een onveranderd staan
De biggenmarkt ligt er ook rustig bij. Duitsland en ook Spanje houden hun notering op onveranderd. In Nederland ligt vraag en aanbod in evenwicht en daarom is een onveranderd van 76,50 euro voor de Boerenbiggenprijs het enige wat mogelijk was.