Honderden Belgische boeren hangen hun ‘botten’ aan de haak
De massale opkomst toont dat de teleurstelling van vorige week is omgeslagen naar actiebereidheid. De boeren werden ontvangen door de burgemeester van Merksplas, Frank Wilrycx. Hij hing zijn bot aan de paal als signaal en betuigde zijn steun aan de aanwezige boeren. Deze actie was de start van een communicatiecampagne onder de noemer ‘Zet de boer niet botweg aan de kant’.
Veel steun
Boerenbondvoorzitter Lode Ceyssens sprak de boeren toe vanop de trappen van het gemeentehuis. „Zet de boer niet botweg aan de kant. Wij roepen op om in elke Vlaamse gemeente botten omhoog te hangen. Want in onzekere tijden, is het de boer die het voedsel op de tafel brengt. Boeren trekken het niet meer en willen weten of er voor hen nog een plek is. In onzekere tijden is het de boer die het voedsel op de tafel brengt. Iedereen lijkt vandaag de vriend van de boer, maar dat is niet wat wij de voorbije jaren gevoeld hebben. Boeren vragen minder betutteling van de overheid, eerlijke vergoedingen, en rechtszekerheid. Dit is een slechts het begin van een waaier aan acties in heel Vlaanderen.”
Alle niveaus
Boerenbond onderneemt op alle beleidsniveaus actie om de stem van de boeren te laten horen. Ze roept haar leden op om in elke Vlaamse gemeente de laarzen aan de haak te hangen en uit te leggen waarom zij geen toekomst meer zien in Vlaanderen. Later vandaag zal Boerenbond de bezorgdheden van de boeren overbrengen bij premier De Croo „Het is hoog tijd dat de politiek luistert naar de boeren en samen met hen aan tafel gaat zitten”, zegt Ceyssens. „Wij zullen aan de premier uitleggen waarom de boeren zich aan de kant gezet voelen en wat de gevolgen van die tsunami van regelgeving voor hen betekent. Wij vragen aan alle beleidsmakers op alle niveaus om op een respectvolle manier met de landbouwsector om te gaan en werk te maken van een beleid dat ruimte voor onze boeren biedt.”
Belgische agrovoedingssector staat achter landbouwers
De Belgische federaties BCZ, Belgapom, BFA, BREMA, FEBEV, FENAVIAN, Fresh Trade Belgium, Vegebe en VIP steunen als vertegenwoordigers van de agrovoedingssector de noodkreet van de landbouwers.
De afgelopen dagen werd in verschillende buurlanden actie gevoerd door landbouwers. Ook in België klinkt het protest steeds luider. De komende week zijn nog veel acties aangekondigd. Met de demonstraties willen de landbouwers de onoverzichtelijke berg regelgeving aan de kaak stellen die de sector de nodige ademruimte en toekomstperspectief ontneemt. De agrovoedingssector steunt de acties. „De oproep van de boeren is de oproep van een hele agrovoedingsketen, van riek tot vork”, klinkt het bij de federaties. „Elke dag opnieuw zorgt onze volledige agrovoedingsketen voor lokale producten die voldoen aan de hoogste kwaliteits- en veiligheidsnormen.”
De Belgische agrovoedingssector heeft volgens op de federaties op vlak van duurzaamheid al vele stappen gezet en behoort nu reeds tot de meest duurzame agrovoedingsketen ter wereld. „De Belgische agrovoedingsketen is bovendien vastberaden haar weg van verdere verduurzaming te volgen”, klinkt het. „De diverse schakels in de keten zetten dag in dag uit sterk in op duurzaamheid, in lijn met de nationale en Europese vereisten. Daarvoor zijn echter de nodige ondersteuning en rechtszekerheid voor investeringen in de landbouwsector nodig. Zonder boeren is er immers geen toekomst voor lokale voedselvoorziening en een lokale agrovoedingssector. Gezien de recente geopolitieke ontwikkelingen weten we echter allemaal hoe belangrijk het is om zelfvoorzienend te zijn, zeker in voeding. Duurzame en kwalitatieve voeding van bij ons verdient meer aandacht.”
De ketenpartners BCZ, Belgapom, BFA, BREMA, FEBEV, FENAVIAN, Fresh Trade Belgium, Vegebe en VIP pleiten er alvast voor dat deze troeven niet uit handen worden gegeven, en de meerwaardecreatie in eigen land te houden. De Agrovoedingsketen is, met zijn 34.325 bedrijven, goed voor zo’n 60 miljard euro omzet. Dit vertaalt zich in 120.000 voltijdse jobs.
Tekst: Matthias Vanheerentals
Beeld: Boerenbond België