EU: Duitsland mag aanpassen varkensstallen met 1 miljard euro subsidiëren
Landbouwminister Cem Özdemir wil het met het geld varkenshouders in de gelegenheid stellen te investeren in nieuwe stallen en/of bestaande stallen dusdanig moderniseren dat ze voldoen aan de hogere dierenwelzijnsniveau. Ook komt er financiële steun voor landbouwpraktijken gericht op het verbeteren van de dierenwelzijnsnormen. ISN hoopt dat er geen hoge subsidie-eisen worden gesteld, ander vallen veel bedrijven buiten de boot. Verder voorspelt de ISN dat de subsidiepot veel te klein is.
Tot 60 procent
In het kader van de eerste regeling, met een budget van 675 miljoen euro, worden rechtstreekse subsidies toegekend. Deze kunnen oplopen tot maximaal 60 procent van de subsidiabele investeringskosten die gepaard gaan met modernisering van varkensstallen die de dierenwelzijnsnormen verbeteren. Deze regeling staat open tot eind 2030.
Tot 80 procent
Voor de tweede regeling is 325 miljoen euro beschikbaar. Er zullen rechtstreekse subsidies worden betaald om tot 80 procent van de extra kosten te dekken voor aanpassingen in de houderijmethoden die ook resulteren in hogere dierenwelzijnsnormen. Daarbij moet worden gedacht aan bijvoorbeeld de extra verstrekking van ruwvoer en strooisel aan de dieren. Deze regeling loopt tot eind 2031.
Kritisch
De belangenorganisatie van varkenshouders (ISN) juicht de regeling toe, maar is ook kritisch. In een reactie onderstreept de ISN dat varkenshouders financiële steun nodig hebben om hun bedrijven aan de hoge eisten aan te passen. Daarom vindt ze het belangrijk en terecht dat de Europese Commissie het licht op groen heeft gezegd voor deze subsidiemaatregelen. De ISN onderstreept dat het groene licht nog geen garantie biedt dat de stallen daadwerkelijk kunnen worden aangepast. De praktijk wijst uit dat er nog tal van hindernissen op de weg komen en vergunningsperikelen voordat met de nieuwbouw of aanpassing daadwerkelijk kunnen worden uitgevoerd. Zo zullen varkenshouders ook daadwerkelijk toegang krijgen tot deze subsidiegelden. Als hoge instapeisen worden gesteld zullen veel bedrijven buiten de boot vallen en zal het alleen leiden tot meevallers voor een paar bedrijven. ISN voorspelt bovendien dat de subsidiepot veel te klein is. Ze vindt het van cruciaal belang dat zo snel mogelijk alle eisen bekend worden gemaakt. ISN:„Uiteindelijk zal elke varkenshouder voor zijn eigen bedrijf moeten uitrekenen of deze subsidieregeling voor hem interessant is of dat hij door de extra eisen mogelijk in een nog slechtere financiële positie terechtkomt.”