China importeert minder varkensvlees
De reden voor de daling zijn verscherpte eisen aan het buitenlandse vlees. Dit meldt de Britse Vereniging van Varkensproducenten.
Volgens een bericht op Boerenbusiness wil China dat al het geïmporteerde vlees is voorzien van officiële documenten dat het gaat om vlees dat vrij is van ractopamine. Dit middel bevordert vetvrije groei bij onder andere varkens en wordt gezien als risico voor de volksgezondheid. Slechts enkele landen, waaronder de VS en Canada hebben bepaald dat het middel veilig is voor menselijke consumptie.
Omdat China deze maatregel heeft ingesteld is de import van Amerikaans vlees met 70 procent gedaald. Dit gat is opgevuld door Europees varkensvlees. De export van de EU naar China is in het eerste kwartaal gestegen naar een marktaandeel van 67 procent.
In 2012 was 36 procent van de import afkomstig uit Europa. Met uitzondering van Ierland hebben bovendien alle EU-landen geprofiteerd. Met 4.800 ton was 4 procent van het varkensvlees afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk.