Bij maar liefst helft van de stalbranden is de oorzaak onbekend
Adema wil brandonderzoek intensiveren
Adema onderzoekt of er mogelijkheden zijn om eisen te stellen aan de omvang van een brandcompartiment bij dierverblijven voor nieuwe en te verbouwen stallen. Dat maakte de minister vorige week vrijdag 26 januari bekend.
Volgens officiële cijfers is bij ruim de helft van de stalbranden in Nederland de oorzaak onbekend. Bij branden waarvan de oorzaak wel bekend is, wordt een elektrische storing regelmatig als oorzaak aangewezen. Voorzitter Bart-Jan Oplaat van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) heeft hier meerdere vragen over: „Een elektrische storing zoals kortsluiting wordt regelmatig genoemd als oorzaak. Maar hoe is die ontstaan? Doordat er fouten zijn gemaakt bij de aanleg van de elektrische installatie, bijvoorbeeld dat sommige elektriciteitskabels niet goed zijn aangelegd? Of is er kortsluiting ontstaan door ongedierte?” Oplaat vindt dat het ministerie van LNV erop moet inzetten om de komende jaren antwoorden te krijgen op deze vragen. „We moeten eerst de oorzaken van stalbranden beter in beeld hebben. Dan pas kunnen we gerichte maatregelen nemen tegen stalbranden”, stelt Oplaat.
Intensivering van brandonderzoek
De redactie van Pigbusiness.nl vroeg het ministerie van LNV om een reactie hierop: „De inzet van de minister om dieren een volwaardige plek te gaan geven in het denken over brandveiligheid, en om de brandveiligheid van een stal integraal te gaan benaderen. Daarom gaat de minister inzetten op de intensivering van brandonderzoek en op de ontwikkeling van het denkkader ‘basis voor brandveiligheid’ voor het bedrijfsmatig houden van dieren. Aan de hand van al deze kennis kan bekeken worden met welke maatregelen het grootste effect op brandveiligheid in een stal te behalen valt”, reageert LNV-woordvoerder Van Kessel.
Daarnaast pleit NVP-voorzitter Oplaat ervoor de regels voor ongedierteregelgeving te versoepelen. Als ratten en muizen aan elektriciteitskabels knagen, kan er kortsluiting ontstaan waardoor een stalbrand wordt veroorzaakt, volgens Oplaat. „Er is momenteel geen bewijs dat knaagdieren een belangrijke oorzaak zijn van stalbranden. Van bijna de helft van de stalbranden is de oorzaak niet bekend volgens de risicomonitor. Daarom is de intensivering van brandonderzoek ook zo belangrijk en gaat de minister daarop inzetten”, reageert de LNV-woordvoerder.
Brandcompartimenten
Belangenbehartigers LTO/NOP en NVP voor de pluimveehouderij vinden een maximum voor brandcompartimenten praktisch onuitvoerbaar. Hoe kijkt het ministerie naar deze praktische uitvoerbaarheid? „Uit het WUR onderzoek is gebleken dat het redden van dieren als een brand eenmaal uitgebroken is in veel gevallen niet mogelijk is. Daarom is het beperken van de grootte van een brandcompartiment van groot belang om het aantal dieren dat omkomt bij een brand te beperken. Deze maatregel wordt samen met het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) verkend. Uiteraard zal hierin ook gekeken worden naar de praktische uitvoerbaarheid ervan bij verschillende type stallen. LTO is uitgebreid betrokken bij de aanpak van stalbranden en dus ook bij de verdere uitwerking van deze maatregel”, zegt de LNV-woordvoerder.
Jaarlijkse brandveiligheidskeuring
Demissionair landbouwminister Piet Adema stelde begin januari een jaarlijkse brandveiligheidskeuring verplicht voor bijna alle stallen. Oplaat noemt deze maatregel een extra kostenpost dat niets toevoegt. „Als je vandaag een elektriciteitskeuring doet, kan er morgen al wel iets gebeuren wat een brand veroorzaakt. Een niet jaarlijks gekeurde elektriciteitsinstallatie hoeft niet de oorzaak van een stalbrand te zijn”, zegt hij.
De LNV-woordvoerder benadrukt dat het om twee aparte keuringen gaat. „De minister wil een jaarlijkse brandveiligheidskeuring, gericht op het brandveiligheidsmanagement. Daarnaast komt er een 3 of 5-jaarlijkse elektrakeuring. Dit is ook besproken met de sector en we merken dat hier veel begrip voor is: stalbranden zijn verschrikkelijk en geen enkele boer wenst hiermee te maken te krijgen”, legt de LNV-woordvoerder uit.