Column: Varkensmarkt klaart sneller op dan verwacht
Een onveranderd op de varkensmarkt is deze week nog het maximaal haalbare en dat zal volgende week in Nederland door het carnaval ook zo zijn, maar snel daarna zouden we wel eens omhoog kunnen kijken. Dit is hoe de varkensmarkt erop dit moment voor staat.
Ondanks deze lagere aantallen is het echter nog steeds lastig om voor alle varkens op tijd een slachthaak te vinden
In Nederland is het aantal geslachte varkens alweer gedaald tot onder de 300.000 dieren. Op precies te zijn: 297.433 stuks, maar 102,7 kilogram slachtgewicht is nog wel heel hoog. Vorige week waren het er nog 8.500 varkens meer en vorig jaar lag het aantal in week 4 nog 14.000 varkens hoger. Ondanks deze lagere aantallen is het echter nog steeds lastig om voor alle varkens op tijd een slachthaak te vinden. De oorzaak hiervan zal liggen bij de niet altijd gemakkelijke afzet van het varkensvlees.
De Nederlandse slachterijen hoeven het niet alleen te doen, omdat de export van slachtvarkens goed loopt. De vraag met name vanuit Duitsland is goed en door het grotere prijsverschil is het ook nog eens interessant om de varkens te exporteren. De Duitse markt vraagt varkens, ondanks dat het aantal varkens in de afgelopen weken hier iets hoger ligt dan vorig jaar. In week 3 werden er dit jaar 25.000 varkens meer geslacht en in week 4 lag het aantal op 20.000 slachtingen. Trouwens in de eerste 4 weken waren het wel 65.000 dieren minder dan in 2023.
Zoals gezegd, Duitsland wil de varkens graag hebben en betaalt ook nog een hogere prijs. Blijkbaar hebben ze minder last van de Europese markt dan waar in ons land altijd over geklaagd wordt. In Duitsland was de notering woensdag onveranderd en komende woensdag zal dat ook zo zijn, omdat ze een afspraak hebben dat de prijs 3 weken op onveranderd zal blijven staan. Maar wat gaat er gebeuren op de woensdag na de carnaval. Er zijn geluiden dat we, lees Duitsland, al omhoog zullen gaan. De Teleporc-notering is nu nog een jojo. Op dinsdag gaat ze naar beneden, omdat de notering onveranderd is en op de vrijdag worden er toch varkens bijgekocht en dat resulteerde in een notering van 2,15 euro ofwel plus 5 centen. De varkens werden zeer vlot verkocht met als hoogste 2,17 euro. Op marktplaats gold ook een prijs van 2,15 euro. Iemand vroeg afgelopen donderdag op dezelfde marktplaats nog varkens, maar kreeg geen aanbod. Helaas kan je niet meer zien wat hij bereid was te betalen. De Boerenvarkensprijs blijft nog even onveranderd op 2,22 euro.
Over de Europese markt kunnen we kort zijn. Italië daalt met 2 centen, België doet er nog 1 cent van af, maar Denemarken, Frankrijk en Spanje noteren onveranderd. Wat verder opvalt, is de varkensprijs in Amerika. Deze steeg binnen 1 week met 30 centen van de zeer lage 0,93 euro naar 1,23 euro.
De prijs van de biggen is in Duitsland met 1,50 euro gestegen
Ook op de biggenmarkt valt een lichte verbetering te bespeuren. De biggen zijn goed gevraagd en het aanbod is minder. De export van biggen daalde in week 4 naar 94.000 biggen. Dat zijn 15.000 dieren minder dan in week 4 van 2023. Wat verder opvalt, is dat het aantal biggen dat naar Spanje zijn gegaan ruim 1.000 dieren hoger ligt dan het aantal dat naar Duitsland ging. De vraag is of dit blijvend is. De prijs van de biggen is in Duitsland met 1,50 euro gestegen naar 74,50 euro. Spanje hield zijn notering op onveranderd. Voor Nederland is een stijging van de biggenprijs nog net te vroeg, maar de verbeterde varkensmarkt zal de biggenmarkt gelijk meenemen als de prijzen gaan stijgen. Ook hier geldt: De Boerenbiggenprijs blijft nog even onveranderd op 76,50 euro staan.