Verdere daling graanprijzen, krapte bij soja
Deze week zijn de graannoteringen wederom verder gedaald. ABZ-Grondstoffen wijst daarbij op veel Franse verkoopdruk. Daarnaast zijn er deze week verschillende tenders uitgezet door Noord-Afrikaanse landen. Uit de werkelijke invulling van de tenders zal volgens ABZ-Grondstoffen moeten blijken of we als EU vanuit Frankrijk dit keer wel goed aan de markt zijn tegenover leveranciers uit het Zwarte Zeegebied. Mocht er toch geen EU-graan worden verkocht, dan maakt dit de eindbalans richting de nieuwe oogst 2024 alleen maar groter. Dit kan vervolgens een prijsdrukkend effect hebben op de nieuwe oogst die voorlopig met een premie van 13 euro wordt verhandeld tegenover de huidige oogst. Met een blik in de glazen bol verwacht ABZ Grondstoffen dat Rusland dit jaar weer een goede graanoogst zal krijgen met de prognose van mogelijk 50 miljoen ton bestemd voor de export. In Brazilië wordt momenteel volop maïs ingezaaid. Deze zit op 20 procent van het verwachte totale areaal. Dit is 9 procent meer dan afgelopen jaar om deze tijd. De regen die daar nu valt, komt goed van pas. Een punt van Braziliaanse zorg is dat de droogte mogelijk vroeg zal inzetten in april.
Soja
Voor de komende maanden verwacht ABZ Diervoeding een krappe beschikbaarheid van sojabonen voor de sojacrush. De handel voor de aanvoer oude oogst vanuit Zuid-Amerika is gelopen. De verwachting is dat daardoor de huidige premies, die betaald worden in de maanden richting de nieuwe oogst, in stand zullen blijven. De nieuwe oogst van soja loopt goed door in Brazilië, zo is in de zuidelijk provincie Parana 25 procent geoogst, wat het snelste is sinds 2023. De totale Braziliaanse oogst zit nu op 14 procent. Dit is 5 procent meer dan afgelopen jaar. Hoewel in de afgelopen tijd de totale oogst naar beneden is bijgesteld in Zuid-Amerika wordt er nog steeds een oogst van circa 153 miljoen ton in Brazilië verwacht en 50 miljoen in Argentinië, wat zeer goed is. Het weer in Argentinië lijkt de komende tijd goed met de nodige regenval. Echter moet hier de oogst nog op gang komen. De voorlopige verwachting is dat dit in eind maart/ begin april gaat gebeuren.
Bijproducten
ABZ Grondstoffen verwacht dat palmpitschilfers tot en met maart nog duurder blijven tegenover achterliggende periodes. De schepen met nieuwe aanvoer blijven gepland om lang Zuid-Afrika te varen. Het aanbod tarwegries is momenteel groter dan de vraag en dit drukt voorlopig de prijs. Sojahullen blijven nog steeds krap beschikbaar tot mei, als er weer nieuwe aanvoer wordt verwacht en de productie in Argentinië weer op gang komt. Tot die tijd wordt er een premie gevraagd van wie nog in februari-april sojahullen nodig heeft.