Column: Wat op de varkensprijs is ingeleverd, komt (gedeeltelijk) terug
De varkensprijs gaat sneller dan verwacht weer omhoog. Half januari was de gedachte: verhogen komt na de Pasen. Vorige week was het nog één weekje wachten. Duitsland dacht er anders over en dat komt doordat de afzetmarkt snel verbeterde en het aanbod niets te ruim is.
In Nederland zijn de varkens gevraagd en met name voor de komende dagen
Op de afzetmarkt maken de onderdelen een forse stap voorwaarts. De kophaas noteert een plus van meer dan 10 centen. Hammen, nekstukken en trimmings doen 10 centen hoger. Schouders, middels en buiken noteerden 7 centen in de plus. Dit geeft wel aan dat het varkensvlees gevraagd is en dat is heel wat anders dan dat we ze ons de afgelopen maand hebben voorgehouden.
In Nederland zijn de varkens gevraagd en met name voor de komende dagen. Het zuiden viert carnaval en heeft dus minder tijd om varkens af te leveren, waardoor er wat extra vraag is. De aantallen blijven trouwens nog wel hoog. In week 11 waren er nog 311.000 varkens met een gewicht van 102,8 kilogram. Dit is 13.500 dieren en 0,1 kilogram meer dan vorige week. Dit leverde weinig problemen op en ook dat gaf aan dat er vraag naar varkens was.
Duitsland, die het bal afgelopen woensdag opende met een notering die van 2 euro naar 2,10 euro ging. Een niet verwachte plus 10 centen en dat had meteen gevolgen voor de Teleporc. Deze ging in één week van 2,12 euro naar 2,27 euro met als hoogste notering 2,355 euro. Dit is toch alweer fors boven de feitelijke notering en dit zou suggereren dat er nog een verhoging aan zit te komen. Of dit woensdag aanstaande weer gaat gebeuren, is nog onduidelijk. Al praten handelaren wel over een mogelijke 5 centen stijging. Zelf denk ik dat het onveranderd blijft, maar ik had het vorige week ook fout.
De aantallen liggen de laatste drie weken in Duitsland hoger dan vorig jaar. De laatste week was het aantal geslachte varkens iets meer dan 750.000 dieren en dat is 23.000 stuks meer dan een jaar eerder. Hiervan kwamen er 19.665 uit Nederland en daarmee exporteren we bijna 25 procent meer varkens dan vorig jaar. Het verschil in prijs tussen Nederland en Duitsland maakt exporteren ook interessant.
Wat Duitsland volgende week gaat doen, is nog ongewis. Wat Nederland moet doen, is wel duidelijk en dat is verhogen met minimaal 10 centen. Omdat de Nederlandse slachterijen meer hebben verlaagd dan Duitsland zou een verhoging van 13 of 14 centen wel wenselijk zijn. De vraag is, wat gaat Vion op maandag doen. De overige slachterijen zullen waarschijnlijk braaf volgen, maar als deze meer verhogen dan willen ze geen varkens meer inleveren. De Boerenvarkensprijs stijgt in ieder geval met 10 centen naar 2,32 euro.
De vraag naar biggen in Duitsland is bijzonder goed
Enerzijds lift de biggenprijs mee op de stijgende varkensprijs, anderzijds is het aanbod biggen ook klein. Dit maakt een verhoging van de biggenprijs mogelijk. In Spanje heeft men het over een verhoging van 2 euro, maar in Duitsland gaat de biggenprijs met 4 euro omhoog naar 78,50 euro. De vraag naar biggen in Duitsland is bijzonder goed. De Boerenbiggenprijs gaat met 2 euro omhoog en komt op 78,50 euro.
Voor iedereen die zich midden in het feestgedruis bevindt, wens ik veel carnavals plezier.