Ammoniakconcentratie verder dan 200 meter van stal nauwelijks waarneembaar
Van 22 maart tot 22 juli 2023 zijn er in opdracht van de provincie Friesland metingen gedaan bij drie melkveehouderijen in de omgeving van Boijl. Bij elk van de drie deelnemende bedrijven zijn acht meetpunten rond het bedrijf geplaatst in verschillende windrichtingen, op afstanden van 150, 300 en 450 meter en direct tegen de stal aan. De metingen zijn gedaan door Synergy Data Solutions. De buisjes weren iedere maand vervangen en geanalyseerd.
Windrichting niet belangrijk
Naast het feit dat de ammoniakconcentratie verder dan 200 meter van de stal in de buitenlucht nauwelijks nog waarneembaar is, is in het onderzoek ook geen relatie gevonden met de windrichting. Verder was er een duidelijke relatie zichtbaar tussen regen en ammoniakconcentratie in de lucht: regen spoelt de lucht schoon is de conclusie.
Managementmaatregelen
Gedeputeerde Staten (GS) melden dat Friesland de komende tijd verder gaat met het meten van emissie- en depositiemetingen van ammoniak, met oog voor vergelijkbare andere initiatieven in Nederland. GS: „Momenteel is er echter een geleidelijke verschuiving te zien in het landelijke stikstofbeleid: van het reduceren van stikstofdepositie naar het meer generiek reduceren van stikstofdeposities.” Daarom is Friesland van plan om met name in te zetten op het meten van de emissiereductie van verschillende managementmaatregelen op het agrarisch bedrijf. Onder andere via de Investeringsregeling Reductie Stikstofemissie Noord-Nederland.
Droge stikstofdepositie
Samen met het RIVM zal daarnaast worden ingezet op het meten van de zogenaamde droge stikstofdepositie in Natura 2000-gebied Fochteloërveen. Daartoe zal een meetmast worden opgesteld. Ook is Friesland met het RIVM in gesprek over het ophangen van extra meetbuisjes voor het meten van ammoniakconcentraties in acht natura 2000-gebieden binnen de provincie.
Goede zaak
„De uitkomsten zijn natuurlijk niet helemaal nieuw, want dit kwam bijvoorbeeld ook uit het onderzoek van de Universiteit van Amsterdam. Wel is het goed dat het ook nog regionaal een keer is onderzocht en bevestigd.” Aldus beleidsadviseur Roel Visser van LTO Noord in een reactie. „Het is ook goed dat de provincie op basis van de uitkomsten zich de vraag stelt ‘hoe nu verder?’ Zo heeft ze nog geen zicht wat het effect is van droge depositie en wil daar nu metingen op laten uitvoeren.”
Laaghangend fruit
Verder signaleert Visser dat er op basis van de regeling ‘laaghangend fruit’ boeren in de drie noordelijke provincies al aanspraak kunnen maken op subsidie om via managementmaatregelen de stikstofuitstoot in hun stallen kunnen verlagen. Ook daar haakt de provincie Friesland volgens hem goed op in met haar te volgen koers voor de – nabije – toekomst.
Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Ruth van Schriek