Steeds voer in de bak essentieel voor gezondheid varkens
Varkens houden van voorspelbaarheid, rust, reinheid en regelmaat. Hebben ze onverwachts een tijdje geen voer tot hun beschikking, dan zorgt dat voor stress. Het is dus zaak ervoor te zorgen dat varkens niet te lang zonder voer komen te staan. In dat kader adviseert ABZ-Diervoeding om regelmatig het voersysteem, inclusief de afstellingen, te controleren en ervoor te zorgen dat biggen bij opleg over een gevulde voerbak beschikken. Daar horen ook goedwerkende drinknippels bij.
Verplaatsen
Dit is ook van toepassing bij het verplaatsen van dieren, zoals biggen die van de kraamstal naar de biggenafdeling verhuizen. Dit dient voortvarend te gebeuren. De biggen eventjes op de gang laten staan duurt voor een big al snel te lang. Ongemerkt kunnen ze een hele tijd zonder voer en water komen te staan. Dit is erg nadelig voor de jonge biggen die sowieso al stress ervaren, omdat ze net gespeend zijn.
Darmschade
Ook al is het niet meteen aan de buitenkant te zien, de gevolgen zijn groot, waarschuwt ABZ-Diervoeding. Naast stress, treedt bij een lege darm vaak darmschade op. Darmschade zorgt ervoor dat varkens voedingsstoffen minder goed kunnen verteren en opnemen. Door de honger schokken de biggen later de buik weer vol. Ze vreten dan in een keer zoveel dat de darmen het niet aankunnen. Dit zorgt voor onverteerde voerdeeltjes in de dikke darm, wat een groot risico geeft op dunne mest of zelfs diarree. De darmwand kan als gevolg van de stress ook gaan ‘lekken’. Hierdoor kunnen schadelijke stoffen in het bloed terechtkomen. In veel gevallen kunnen hierdoor ontstekingen in het hele lichaam, zoals gewrichten of hersenen, optreden. Bijvoorbeeld als gevolg van een streptococcen-infectie. Dit kost allemaal veel energie, energie die niet aan groei kan worden besteed.
Voercurve
Het tijdig plussen in de voercurve zorgt voor gezondere darmen die het voer efficiënter opnemen. Doordat overmatig schrokken hiermee wordt voorkomen, hoeft de voeropname niet eens veel hoger te worden, maar wordt deze vooral geleidelijke over de dag verdeeld. Zelfs bij zeugen is een regelmatig voerpatroon belangrijk voor de (darm-)gezondheid, het stressniveau, het welzijn en om orgaandraaiingen te voorkomen.
Conclusie
De varkenshouder dient er steeds alert op te zijn dat biggen en vleesvarkens altijd naar behoefte voer kunnen opnemen. Dit resulteert vervolgens in gezonde varkens die efficiënt groeien en weinig stress ervaren.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Susan Rexwinkel Agrio archief
Bron: ABZ Diervoeding