Verdere prijsdaling graan, soja en zonnepitschroot
De graanprijzen blijven dalen. Vooral het aanbod van tarwe betitelt ABZ Grondstoffen als erg ruim. Noordwest-Europa ervaart op haar exportmarkten aanhoudend veel concurrentie van Russische tarwe. Verder komt veel Oekraïense tarwe de EU binnen. Het Franse en Duitse areaal wintertarwe voor de oogst 2024 wordt 7 tot 9 procent lager ingeschat dan afgelopen jaar. Oorzaak is het zeer natte najaar. Wat betreft de hele EU zal het wintertarwe-areaal 2,5 tot 3 procent kleiner uitvallen. Dit kleinere areaal zorgt ervoor dat de tarwe-noteringen van de nieuwe oogst hoger blijven dan die van de oude oogst. Volgens ABZ Grondstoffen zijn de gewascondities van de wintertarwe in de belangrijkste teeltgebieden VS, EU, Oekraïne en Rusland gemiddeld goed te noemen. Het is echter nog vroeg in het seizoen. Met de dalende tarweprijzen zakken ook de gerstprijzen. Bij maïs is momenteel vooral prijsdruk vanuit Frankrijk. De oogst was daar beter dan eerder ingeschat. In het noorden van Brazilië verloopt de sojaoogst, en daarmee ook de inzaai van de tweede maïsoogst (safrinha crop), voorspoedig. Een mogelijk risico is dat de jaarlijks terugkerende droogte periode dit jaar vroeg invalt.
Eiwitten
Op de beurs in Chicago is sprake van dalende sojaprijzen. Dit is terug te voeren op nog grote voorraden waarover de VS beschikt die bestemd is voor de export en dit terwijl een grote Zuid-Amerikaanse oogst er zit aan te komen. Op de voerprijzen heeft dit nog geen effect. De fysieke prijzen in euro’s blijven min of meer gelijk. Premies vanuit Zuid-Amerika lopen op door beperkte verkoopbereidheid bij boeren en ook nog steeds een krappe balans in Europa. In het noorden van Brazilië verloopt de sojaoogst voorspoedig. De start van de soja-oogst in het zuiden van Brazilië en Argentinië vindt normaliter in de periode maart/april plaats. Hitte en droogte in Argentinië gedurende de tweede helft van januari hebben wel de gewascondities verslechterd. Daar staat tegenover dat begin februari de nodige regen is gevallen, waardoor nog steeds een goede oogst wordt verwacht. De raapzaadschrootmarkt is stabiel. Daarentegen laat zonnepitschroot HP duidelijk dalende prijzen zien door een veel ruimer aanbod uit Oekraïne en Rusland, in vergelijking met eerder dit seizoen. Dit zorgt ervoor dat zonnepitschroot een interessant bestanddeel kan zijn in het voerrantsoen.
Bijproducten
De tarwegriesprijzen staan momenteel sterk onder druk. Als oorzaak wijst ABZ Grondstoffen naar zowel een dalende Matif als ook een ruim aanbod. Het zorgt momenteel voor zeer scherpe prijzen. Onder invloed van een grote verwachte Argentijnse crush deze zomer dalen de prijzen van sojahullen. Door een krapper aanbod zijn de prijzen van bietenpulp en palmpitschilfers, voor levering op de korte termijn, nog vrij stabiel. Ten opzichte van granen zijn deze twee grondstoffen momenteel wel relatief duur. De aanhoudende prijsdaling in granen zet wel druk op deze prijzen, zo dalen bij palmpitschilfers vooral de termijnprijzen.