Column: Varkensprijs gaat verder omhoog
Voor de komende week is het wel duidelijk: de varkensprijs gaat verder omhoog. Met hoeveel is nog maar even de vraag. Vion dacht afgelopen maandag slim te zijn door met slechts 6 centen te verhogen, maar dit werd snel afgetroefd door de overige slachterijen die elk 8 centen verhoogden. Echter, daarmee blijven wel achter bij de verhoging in Duitsland.
Duitsland, dat is het land waar het dus iedere keer weer gebeurt wanneer we verhogen
De vraag naar varkens in Nederland is goed en het aanbod daalt. In week 6 kwamen er 293.000 varkens aan de haak en dat is fors minder dan de 311.000 dieren een week eerder. Ook het slachtgewicht daalde nog eens fors met 0,5 kilogram, maar blijft ruim 2 kilogram hoger dan in 2023. Deze dalingen zorgden er wel voor dat de Nederlandse slachterijen mee moesten verhogen, die in Duitsland was begonnen.
Duitsland, dat is het land waar het dus iedere keer weer gebeurt wanneer we verhogen. Vorige week was het 10 centen en afgelopen woensdag kwamen er dus nog eens 5 centen bij. Als je alles even optelt: Nederland 3 centen meer verlaagd, vorige week 2 centen te weinig verhoogd en voor deze week nog eens 5 centen te gaan, dan zou een verhoging van 10 centen gerechtvaardigd zijn. Of dit gaat gebeuren? De Boerenvarkensprijs verwacht het niet en verhoogt met 5 centen. Deze minimale verhoging kon voor Nederlandse slachterijen nog wel eens teveel zijn.
En wederom, Duitsland, dat is het land waar het gebeurt. De Teleporc staat nog eens fors boven de Duitse notering en geeft daarmee aan dat er waarschijnlijk nog meer aan staat te komen. Voor de goede orde, Duitsland betaalt nu 2,15 euro en de Teleporc is dinsdag met 1 cent verhoogd naar 2,28 euro en vrijdag kwamen er nog eens 3 centen bij. Daarmee komt Teleporc op 2,31 euro met als hoogste prijs 2,34 euro. Van dit bedrag gaan nog 5,60 euro aan kosten af, zodat de werkelijke uitbetaalde prijs voor deze varkens rond de 2,25 euro exclusief btw ligt. Het is dus ook niet zo verwonderlijk dat de export van vleesvarkens naar Duitsland de afgelopen weken rond de 20.000 dieren lag.
In België doen ze het na de plus 9 centen van vorige week, en deze week met een verhoging van 2 centen, even wat rustiger aan. Denemarken heeft de weg naar boven ook weten te vinden en komt met een eerste verhoging van dit jaar: plus 4 centen. Frankrijk komt met een verhoging van 6 centen en Spanje verhoogt met 3 centen. Alleen Italië verlaagt nog, al is het slechts met 0,3 cent.
Voor de komende weken is het wel duidelijk, we kunnen nog verder omhoog. Hoeveel verder blijft even de vraag en deze is nog lastig te beantwoorden. In Duitsland wordt een koppel varkens aangeboden op de marktplaats van Teleporc voor levering in de tweede week van april voor 3,00 euro en als je ze direct wil kopen, is het bedrag 3,05 euro.
De vraag naar biggen is goed en het aanbod is niks te groot
De biggenmarkt veert ook verder op nu de varkensmarkt leuk blijft stijgen. Duitsland verhoogt met 3 euro naar 81,50 euro. Spanje doet er ook 3 euro bij en komt op 82 euro. Dan is niet zo moeilijk te bedenken wat de Boerenbiggenprijs moet doen en dat is ook verhogen met 3 euro en komt daarmee op 81,50 euro. De vraag naar biggen is goed en het aanbod is niks te groot. Daar komt nog bij dat de export van biggen met 113.000 biggen ruim boven die van vorig jaar ligt. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat de biggenprijs de komende week blijft stijgen.
Ook het aantal slachtzeugen dat op export gaat is fors hoger. Er zijn er in de eerste zes weken 11.000 zeugen meer geëxporteerd en komt daarmee op 57.750 dieren. Dit verhoogde aantal gaat op termijn grote invloed hebben op het biggenaanbod. Of dit in balans is met het aantal stoppende vleesvarkenshouders is en blijft de vraag.